Ameriške raziskave so pokazale, da si 66 odstotkov ljudi o osebi, ki se prekomerno znoji, misli, da je živčna, 49 odstotkov, da je predebela, 25 odstotkov pa meni, da takšna oseba ni zdrava.

Strokovnjaki pravijo, da je treba ob prekomernem znojenju razmisliti o treh možnostih: ali se je znojenje začelo nedavno, ali se pojavlja v določenih situacijah in ali se pojavlja ponoči.

Pri večini tistih, ki trpijo zaradi primarne hiperhidroze (pretiranega znojenja), se simptomi prvič pojavijo v dobi otroštva ali najstništva, sekundarna hiperhidroza (neobičajni napadi znojenja) pa se najpogosteje pojavi pri odraslih. V primeru sekundarne hiperhidroze je potrebno obiskati zdravnika, saj je takšno znojenje lahko simptom infekcije, pretirane aktivnosti ščitnice ali reakcije na zdravila.

Če se prekomerno potenje pojavlja le, ko smo pod pritiskom, se soočamo s problemi ali se prepiramo, vzrok znojenja najverjetneje ni fizične narave, temveč psihološke.

Če se pretirano potenje pojavlja ponoči, je prav tako priporočljivo, da se posvetujemo z zdravnikom, saj lahko to kaže na resne zdravstvene probleme.

Če se ena stran telesa poti bolj kot druga – na primer leva dlan bolj od desne – lahko to kaže na nevrološke težave in je potrebno obiskati nevrologa.