Da pregled s CT-napravo povečuje tveganje za raka so ugotavljali že v dveh raziskavah. V prvi tovrstni raziskavi so znanstveniki v bolnišnicah na Floridi in v Washingtonu opazovali učinke obsevanja pet let pri 1243 naključno izbranih pacientih. Čeprav so CT-ji največji vir sevanja, so drugi povzročitelji nevarnega sevanja tudi rentgenski žarki in mamogrami.

Rezultati raziskave, ki so jo predstavili maja na letni konferenci "Society for Academic Emergency Medicine" so šokantni: povprečno je pacient prejel 45 millisievertov (mSv) sevanja, mestem ko tipično rentgensko slikanje prsi oddaja 0,02 mSv sevanja. Dvanajst odstotkov pacientov je prejelo celo dvakrat večjo količino sevanja - 100 mSc in več.

"Želimo si, da bi se ljudje bolj zavedali nevarnosti velikih količin sevanja," pravi Timothy Bullard, vodja raziskave in direktor regionalnega medicinskega centra v Orlandu. "Hočemo, da bi ljudje previdno ravnali s takšno tehnologijo," pravi.

Raziskava, ki so jo lanskega novembra objavili v reviji New England Journal of Medicine je pokazala, da je bila kar tretjina pregledov s CT-ji, ki so jih izvedli v ZDA, nepotrebnih. Avtorji raziskave pravijo, da je bilo v ZDA nepotrebno obsevanih okrog 20 milijonov odraslih, in kar je še bolj zaskrbljujoče, več kot milijon otrok.

Avtorji raziskave pravijo, da je problem delno v tem, da pacientom predpisujejo ponavljajoče, nepotrebne preglede s CT-ji, čemur bi se lahko izognili z boljšim sodelovanjem med zdravniki. "Dvakrat ponoviti isti CT-pregled je trapasto," pravi David Brenner, vodja raziskave in direktor centra za radiološke raziskave v medicinskem centru columbijske univerze.

"Za to ni nobenega opravičila," pravi. Med pacienti, ki so prestali CT-pregled, je bilo 30 odstotkov takšnih, za katere je bil to že tretji CT, sedem odstotkov je prestalo pet CT-jev ali več, štirje odstotki pa so bili s CT-jem obsevani že več kot devetkrat.

Krivda za to gre tudi preventivni medicini, ki je vedno bolj razširjena med zdravniki. "Cilj je, da so pacientovi izvidi vedno brezhibni," pravi Bullard. Poleg tega pregledi s CT-jem nimajo takojšnjih negativnih stranskih učinkov. "So hitri, neboleči in dajo pacientom zadovoljiv občutek, da so storili vse, kar je bilo v njihovi moči."

Ker so se CT-naprave pojavile šele v osemdesetih in ker se rak, ki ga povzroči sevanje, razvije šele po 20 letih, so raziskave o dolgotrajnem vplivu sevanja še v razvoju. Toda znanstveniki že zdaj pričakujejo zdravstvene zaplete v prihodnosti. Ugotovili so, da je bilo 25.000 ljudi, ki so na Japonskem preživeli atomsko bombo, izpostavljenih enaki količini sevanja, kot tisti, ki so dvakrat prestali pregled s CT-napravo. Organizacija za hrano in zdravila (Food and Drug Administration) ocenjuje, da je verjetnost, da se bo pri odraslih osebah razvil rak zaradi pregleda s CT-jem, 1: 2000. To tveganje je še višje pri otrocih.

V primerjavi z odraslimi so otroci namreč bolj občutljivi na sevanje, saj se njihove celice delijo hitreje in je zato njihov DNA bolj dovzeten za poškodbe. Tveganje, da se bo rak zaradi sevanja razvil pri otrocih, je tako 1: 500.

Čeprav so najnovejši aparati prilagodljivi in se njihovo sevanje lahko zmanjša do 50 odstotkov pri obsevanju otrokov in mladoletnikov, je raziskava, ki so jo leta 2001 objavili v American Journal of Radiation pokazala, da radiološki tehniki le malokrat tako prilagodijo aparate. "Prilagajanje aparatov je zelo enostavno," pravi Michele Scoglietti, predstavnica ameriškega združenja radioloških tehnikov. "Toda menim, da veliko radioloških tehnikov tega ne zna narediti, se jim mudi, ali pa so preprosto leni," pravi.