"Črtanje govedine z vašega jedilnika bo le-tega osiromašilo za pomembne beljakovine in železo", zapisujejo strokovnjaki. Beljakovine, ki so v govejem mesu in teletini, imajo veliko hranljivo vrednost, saj vsebujejo optimalno količino osnovnih in esencialnih aminokislin. Te so potrebne za obnavljanje in ustvarjanje vseh celic v organizmu, organizem sam pa jih ne proizvaja. Poleg tega vsebuje goveje meso cink, vitamine skupine B (posebno vitamin B12) in veliko težko nadomestljivega železa.

Otroci potrebujejo govedino

Težava ukinjanja govedine z jedilnikov je najbolj opazna v štetju beljakovin in morebitnem pomanjkanju železa. Železo, ki je v temnem mesu, zato tudi v govedini, telo najbolje absorbira, veliko bolje in prej kot tisto iz zelenjave in žitaric. Zato je uživanje govedine pomembno predvsem za še razvijajoče se otroke, veliko manj pa za odrasle ljudi. Še najmanj škode bi ob črtanju govedine z jedilnika utrpeli starejši ljudje, saj njim strokovnjaki celo priporočajo, naj z leti zmanjšajo količino zaužitega temnega mesa. Prav nasprotno kot pri otrocih pa starejšim ljudem le redko primanjkuje železa v krvi. Najpogosteje imajo tega celo preveč, prevelika količina železa v krvi pa pomeni prehitro staranje, še huje, pomeni več možnosti za raka (predvsem raka debelega črevesja) in bolezni srca. Ameriški strokovnjaki so v razlago zapisali: "Preveč železa je lahko nevarno, saj železo pospešuje poškodbe, ki jih na celicah povzročajo prosti radikali. Pomaga tudi pri spremembah, ki benigni LDL holesterol spremeni v toksičnega, da ta uničuje žile in srce."

Prepotrebne beljakovine

Ukinitev govedine z jedilnika je potrebno začrtati kar se da pravilno. Telo potrebuje vsak dan prave beljakovine. Dnevna potreba odraslega človeka po njih se giblje med 60 in 80 grami, mladostniki potrebujejo nekaj več beljakovin - med 65 in 85 grami na dan, otroci pa med 40 in 65 grami na dan. Če vemo, da vsebuje kos mesa oziroma 100 gramov govedine 20 gramov beljakovin, potem lažje razumemo, da je meso pomembno v naši prehrani. Predstavlja namreč več kot tretjino prepotrebnih beljakovin na dan, kot vemo, pa pomanjkanje beljakovin hitro povzroči utrujenost, ki ji ni konca, in slabšo odpornost. Ker so beljakovine iz mesa pomembne za naše zdravje, naj velja, da govedino zamenjamo z drugo vrsto mesa. Odlično in zdravo nadomestilo so ribe, saj so tudi te bogate z beljakovinami, pa tudi druge vrste mesa, od perutnine do svinjine. 100 gramov težek goveji zrezek bi pravo zamenjavo za beljakovine našel v dveh jajcih, pa tudi v mlečnih izdelkih, vendar bi jih morali zaužiti kar dosti, na primer 4 jogurte ali 0,8 litra mleka oziroma pojesti 70 gramov ementalerja.

Alternativa je z manj železa

Kot že omenjeno, govedina vsebuje veliko železa, ki ga telo absorbira mnogo bolje in v večji količini, kot tistega iz jajc ali zelenjave. V 100 gramih govedine sta 2 miligrama železa, v govejih prsih celo več, 2,5 miligrama železa, v vseh drugih vrstah mesa pa tega ni toliko. Podobno količino železa vsebujeta tudi jagnjetina in ovčetina, ki pri nas nista tako pogosto na policah mesnic, sledita pa jima perutnina in svinjina z 1 do 1,8 miligrama železa na 100 gramov mesa, končno pa so tu tudi ribe, ki vsebujejo tudi do 1,7 miligrama železa. Goveja jetra prednjačijo po količini železa, saj vsebujejo kar 7 miligramov železa na 100 gramov jeter, najbolj bogata z železom pa so svinjska jetra z 22 miligrami železa v 100 gramih jeter, vendar slednje strokovnjaki ne priporočajo prepogosto, saj vsebujejo mnogo holesterola. In koliko železa potrebujemo na dan? Ženske več kot moški. Tako je zdravniško predlagana dnevna potreba moških po železu 9 miligramov, žensk pa 16 miligramov. Tudi otrokom in mladostnikom so zdravniki predpisali več železa, slednjim med 13 in 16 miligramov na dan. Visoke številke še enkrat dokazujejo, kako pomembna je govedina v naši prehrani. V primeru, da govedino in teletino popolnoma črtamo z jedilnika, le težko zadovoljimo potrebam po železu. "Vsekakor pa bi v tem primeru morali vsak dan uživati ribe, kos govedine pa zamenjati z jagnjetino ali ovčetino, s svinjino, s puranom, piščancem ali raco..." pravijo strokovnjaki. Poleg beljakovin in železa vsebuje govedina med drugim tudi cink (tudi ta nevtralizira proste radikale) in je pomemben izvor vitamina B12 (življenjsko pomembnega za delovanje različnih encimov).

V vrtcih brez govedine?

Nekaj podobnega, torej jedilnik brez govedine, so pred časom skušali dokazati tudi sestavljalci jedilnikov v vrtcih, ki so v prvem valu bojazni pred boleznijo norih krav za nekaj časa ukinili govedino. Kako jim je to uspelo, žal na zdravju otrok niso preverili, čeprav bi bila za večino to dobra šola tudi za v bodoče.

Slabokrvnost in meso

Slabokrvnost kot posledica pomanjkanja železa v krvi se najpogosteje pojavlja pri mladoletnicah in razvijajočih se otrocih, za njo pa vede ali nevede trpi kar nekaj mlajših vegetarijancev. Slabokrvnosti so bolj podvržena dekleta v puberteti, saj se takrat začne tudi njihovo obdobje "oblikovanja telesa z dietami". Nekaj železa izgubijo ob menstruaciji, pomemben primanjkljaj pa predstavljajo tudi modne diete in seveda zavračanje mesa. In rešitev bledoličnih? Poleg tabletk, ki jih zdravniki predpišejo le, če ne gre drugače, jim največ koristi "vsak dan zrezek temnega mesa", torej govedine ali konjskega mesa.