Ključni trenutek je nastopil leta 2002, saj je po njihovih ugotovitvah med letoma 2002 in 2004 umrlo 2,1 odstotka ljudi na leto manj kot poprej. To morda ne zveni veliko, je pa znaten napredek glede na obdobje med letoma 1993 in 2001, ko se je število smrti zmanjšalo za 1,1 odstotka letno.

Največ možnosti za preživetje imajo ljudje z rakom na debelem črevesju in danki, saj se je umrljivost med njimi zmanjšala za približno pet odstotkov na leto. Ena od razlag je, da ta vrsta bolezni prizadene manj ljudi, po novem pa naj bi k temu pripomogla boljša oprema za predčasno odkrivanje rakavih tvorb, kar pripomore k preprečevanju razvoja raka.

Ena od raziskovalk, Elizabeth Ward iz ameriškega združenja za boj proti raku, je ob tem izrazila željo, da bi lahko testirali čim več ljudi. Zdaj namreč pregledajo le okoli 50 odstotkov (potencialnih) bolnikov. Pozitivne rezultate daje tudi dejstvo, da je zdravljenje zaradi novih metod uspešnejše. Za primerjavo: leta 1996 je bilo za zdravljenje raka na debelem črevesju le eno učinkovito zdravilo, danes pa jih je že šest več.

V poročilu še navajajo, da imajo največ možnosti za preživetje mladi moški, prav tako so »na boljšem« moški z rakom na pljučih. Število na novo odkritih rakavih obolenj nasploh se je zmanjšalo za pol odstotka, medtem ko se je število primerov raka na dojki skrčilo za 3,5 odstotka na leto.