Med tovrstna zdravljenja sodi tudi Butejkova metoda, ki se osredotoča na spremembo vzorca dihanja, saj naj bi bilo nezavedno prekomerno dihanje skriti vzrok za astmo in druge bolezni.

Metodo je razvil ruski zdravnik Konstantin Butejko, uporablja pa se kot pomoč pri zdravljenju astmatikov ter drugih primerov, kjer so navzoče težave s prekomernim dihanjem, kot so bronhitis, alergije, smrčanje, kronični kašelj, nespečnost ali celo napadi panike, razlaga dr. Milan Hosta, ki v okviru društva Astma in šport izvaja Butejkovo metodo.

Človek v eni minuti običajno prediha od treh do pet litrov zraka, če predihamo večjo količino, lahko govorimo o hiperventilaciji, ki je lahko kronična ter dolgoročno škodljiva za zdravje. Z izvajanjem Butejkove terapije se naučimo izogniti prekomernemu dihanju, ki ga med drugim povzročajo stres, neustrezna prehrana, previsoke temperature bivalnih prostorov in pomanjkanje telesnega gibanja. Butejkova terapija obsega učenje preventivne metode dihanja s trebušno prepono in skozi nos, ki je pri ljudeh z astmo pogosto zamašen. Ker gre pri dihanju za globoko ukoreninjen vzorec, je pri učenju Butejkove metode potrebnega veliko zavzetega truda, vendar pa samo učenje te metode fizično ni tako zahtevno, saj se večina vaj izvaja v udobnem sedečem položaju.

Raziskave v Avstraliji, kjer to metodo uporabljajo že več kot 15 let, so dokazale, da lahko bolniki z astmo z izvajanjem Butejkove metode zmanjšajo uporabo olajševalcev dihanja tudi do 90 odstotkov. Seveda pa mora bolnik še naprej uporabljati protivnetna zdravila, ki zdravijo astmatska vnetja dihalnih poti.

Otroci, ki obolevajo za astmo, bi se morali redno in varno ukvarjati s športom in tako razvijati svoja pljuča. Zaradi visoke cene kakovostnih športnih programov si otroci iz socialno šibkejših družin take programe težje privoščijo. V Pacugu že vrsto let poteka intenzivni program vadbe za otroke z astmo, ki ga društvo Astma in šport izvaja v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Vič-Rudnik. Program je za udeležence brezplačen, ker stroške izvedbe krijejo sredstva, pridobljena na razpisu Zveze za šport otrok in mladine. Vsako leto pa v društvu Astma in šport s pomočjo sponzorjev povrnejo sredstva za letovanje socialno šibkejšim otrokom. Letošnje zbiranje sredstev, ki so jih podelili šestim otrokom, je potekalo v sodelovanju z ultrakolesarjem Markom Balohom ob prireditvi 12-urnega dobrodelnega kolesarjenja v fitnes centru Millenium.