Letak z napotili so izdali na Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije, seveda z namenom bolj varne vožnje otrok s kolesom oziroma preprečevanja poškodb glave otrok pri vožnji na kolesu.

VARUJTE GLAVO

Glava je poškodbam izpostavljena pri vsakem padcu. Po podatkih strokovnjakov sprejmejo slovenske bolnišnice vsako leto okoli 700 ljudi, ki so se poškodovali med kolesarjenjem, in med njimi je skoraj štirideset odstotkov otrok, mlajših od 14 let. Poškodba glave je v šestdesetih odstotkih ponesrečenih kolesarjev razlog za smrt. Vsako leto je med smrtnimi primeri tudi nekaj otrok, stopnja umrljivosti otrok zaradi nezgod s kolesom pa narašča od petega leta in je najvišja v starostni kategoriji od 10 do 13 let.

STARŠI SO ZGLED

"Uporaba čelade je pri kolesarjih, mlajših od 14 let, obvezna, za starejše to ne velja, vendar je ta zelo priporočljiva," je povedal mag. Bojan Žlender iz Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Čelada ublaži in porazdeli udarec pri trčenju ali padcu po površini čelade, ne pa po glavi. Vemo, da je to zelo pomembno, saj so možgani zelo ranljivi, njihove poškodbe pa so pogosto trajne. Starši imajo tudi pri prometni vzgoji otrok veliko vlogo, kajti otroci se korektnega obnašanja na cesti naučijo tudi z opazovanjem dogajanja, kjer so jim starši največji zgled. "Zato naj si starši ob izletu oziroma vožnji s kolesom na glavo poveznejo čelado," daje napotilo Žlender. Starši naj otroka spodbujajo k uporabi kolesarske čelade, mu razložijo pomembnost čelade in ga takrat, kadar otrok sam seže po čeladi, tudi pohvalijo, je zapisano na letaku s priporočilom o kolesarski čeladi. In ker velja, da se otrok obnašanja uči že v rosnih letih, je prav, da ga na čelado navadimo čim prej. Zato mu jo na glavo nataknite že takrat, ko ga prevažate na svojem kolesu in seveda pri njegovih prvih kolesarskih poskusih na domačem dvorišču. Le tako bo nošenje čelade postalo otrokova navada, ki jo bo negoval tudi kasneje, ko odraste.

Kakšna je prava kolesarska čelada?

Strokovnjaki so zbrali nekaj navodil, ki jih je vredno prebrati še pred prvim nakupom kolesarske čelade. Kupite le čelado, ki ima certifikat. Ta je označen na nalepki na notranji strani čelade, zagotavlja pa, da je čelada izdelana v skladu z osnovnimi varnostnimi standardi. Čelada naj bo primerna otrokovim letom oziroma velikosti njegove glave. Te so namreč izdelane v dveh ali več velikostih. Izbrana čelada se mora prilegati glavi, ne sme drseti z nje, segati pa mora globoko na čelo, po priporočilih strokovnjakov približno tri centimetre nad obrvmi. Čelada živih barv je zaradi boljše vidnosti kolesarja priporočljivejša, še boljša pa je tista svetle in lesketajoče barve. Mag. Bojan Žlender iz Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je povedal, da svet vsako leto izbere primernega dobavitelja kolesarskih čelad, ki šolarjem po Sloveniji ponudi cenejši nakup čelade, tudi do 30 odstotkov. Zato pred nakupom povprašajte učitelje, ali so se v šoli morda vključili v tovrstno akcijo. Kolesarska čelada je del obvezne kolesarke opreme otroka. Za starejše od 14 let je nošenje čelade med kolesarjenjem priporočljivo, prav tako tudi za vse pri vožnji s skirojem, rolko, rolerji ipd. Pri tem naj si vsi nadenejo tudi ščitnike za dlani, kolena in komolce.