Takšen primer le dokazuje to, da nas bo v prihodnje ločeval gradbeni zidak, podkrepljen s silo kapitala. Na Mrakovi namreč kronično manjka parkirišč, vlagatelj v novogradnjo Ivan Tomič pa pravi: "Zgradili bomo še osem parkirnih mest za krajane, novogradnja ima parkirišča v kleti. Objekt bo stal okoli 1,2 milijona evrov, gre za moderne, ekološko priporočene objekte."

Krajani Vodovodnega stolpa so ob gradnji ravnali različno - eden od sosedov se je z gradnjo strinjal in podpisal soglasje, drugi so na pomoč poklicali inšpekcije, občino, upravno enoto. Ugotovitev je spet šokantna: za gradnjo na zelenici obstajajo vsa dovoljenja in v postopku Mestna občina Kranj sploh ni sodelovala, podjetje Domplan pa je novim vlagateljem (podjetji Ekoprojekt in Montprojekt iz Kranja) prodalo gotov posel - z zemljiščem in vsemi papirji vred. "Ne morem razumeti, da 46 let ni bilo tu nič, bil je prostor za zelenje, a nismo vedeli, da bo prodano za gradnjo!" trdi Alojz Uranič , bližnji sosed.

Stlačiti dvojček in trojček med bloke, to je osrednje vprašanje, ki pa zadeva načrtovalce prostora: "Ogromno stvari v zvezi z zemljiško knjigo in drugim naokoli ni urejenih, mi smo uredili vse. Zdaj pa nam razbijajo stekla na delovnih strojih in se jezijo, a nismo nič krivi," trdi Klemen Svatovšek, ki sodeluje pri naložbi, zatrdil pa nam je še to, da bo objekt končan v nekaj mesecih.

Drugi primer je doma v Preddvoru, kjer naj bi v samem središču kraja gradili nova stanovanja in trgovski center. Toda ljudje se o tem javno sprašujejo že zdaj, občina in tudi varuhi naravne ter kulturne dediščine pa bodo morali dati končno oceno. Tudi v Preddvoru je kapital na strani gradnje in pričakovanih dobičkov, ljudje pa so postali previdni.

V Zgornjih Bitnjah v Kranju je prejšnja mestna oblast sledila zasebnemu vlagatelju in na črno postavila vrtino za raziskovanje odvodnjavanja travnika, ki ga je verižnik z nepremičninami kupil po smešno nizki ceni, zdaj pa seveda hoče na prodanih zemljiščih graditi. Travnik je ob dežju pogosto poplavljen, a to sile kapitala ne ustavi: zaradi novogradnje na bližnje stanovanjske hiše pritiskajo na vse možne načine, da bi začeli graditi - ne glede na ogroženost. Zanimivo pa je to, da Mestna občina Kranj prav zdaj sprejema odlok o urejanju odpadnih in meteornih voda od Zgornjih Bitenj do Žabnice, ki seveda zajema tudi "zlati travnik". Zanimivo bo spremljati, ali bodo novi graditelji "bolj enaki" pred zakonom kot tisti, ki so že ob javni razgrnitvi načrtov glasno povedali, da je gradnja sporna zaradi poplav.

"Ne morem razumeti, da ljudi ni nihče nič vprašal. Včeraj je bila tu zelenica, zdaj bom gledala devet metrov visoko stavbo," je dejala Marija Rozman ob pogledu na gradbeno jamo. Zidak nam spreminja življenja, o tem ni dvoma.