"Dober študent zna poleg študijskih obveznosti poskrbeti tudi za svoj osebnostni razvoj, zdravo življenjsko okolje in bližnjega, zato smo mesec razdelili na tri tematske tedne, na teden zdravja, aktivnega državljanstva in teden sociale," je na včerajšnji predstavitvi projekta Meseca sociale in zdravja, ki so ga letos poimenovali Aktiviraj se!, poudaril David Božič, študentski minister za socialo in zdravstvo.

Prireditve se začenjajo prihodnji ponedeljek s Festivalom zdravja na Prešernovem trgu v Ljubljani. V tem tednu bodo organizirali tudi krvodajalsko akcijo, predavanje o kostnem mozgu in dvodnevni simpozij o bioterorizmu, je povedal Andrej Pivk, vodja Meseca sociale in zdravstva. Študenti se 17. aprila lahko udeležijo tudi Festivala prostovoljstva mladih, ki ga pripravlja Slovenska filantropija. Življenje ljudi s posebnimi potrebami lahko spoznajo na dirki z invalidskimi vozički, se udeležijo delavnice Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana in si ogledajo tekmo v goalballu, na kateri slepi in slabovidni uporabljajo zvenečo žogo.

ŠOU v Ljubljani je včeraj predstavil tudi portal Talentiran.si, ki na enostaven način omogoča vpisovanje neformalnih znanj in kompetenc, ki lahko pomenijo prednost pri iskanju zaposlitve. Ključen del portala je e-Nefiks, v katerega mladi vpisujejo svoja znanja, izkušnje, kompetence in je elektronski brat beležke Nefiks, ki jo po podatkih ŠOU v Ljubljani uporablja več kot 3000 uporabnikov in pomeni dobro oporo pri gradnji kariere mladega človeka, je pojasnila Alenka Blazinšek iz društva Mladinski ceh. Po njenih besedah se je ideja o elektronski različici pojavila pred dvema letoma, ko so želeli dati še večji poudarek neformalni izobrazbi in pridobljenim kompetencam. Trenutno je projekt v začetni fazi, dolgoročno pa ima potencial postati agencija za postavljanje standardov beleženja neformalno pridobljenih izkušenj in posredovanja pri iskanju zaposlitve, poudarjajo na ŠOU.

Elektronski Nefiks se od knjižice razlikuje tudi po tem, da je vanj vključen sistem beleženja osmih ključnih kompetenc za vseživljenjsko učenje, ki jih je mogoče avtomatsko prenesti v obrazec za življenjepis, kar je dobrodošlo pri iskanju zaposlitve. Elektronski Nefiks je brezplačen in prek spleta laže dostopen mladim po vsej Sloveniji. Projekt Nefiks več let idejno in finančno podpira Urad za mladino Republike Slovenije in tako bo tudi v prihodnje, je dejal direktor urada Zorko Škvor.