Naročnik natečaja za novo potniško postajo v Ljubljani, Emonika, je k sodelovanju k povabil vsa slovenska arhitekturna podjetja s seznama urbanistične pogodbe, sklenjene med projektno družbo in Mestno občino Ljubljana (MOL). Seznam je določil MOL. Oddane natečajne rešitve so morale ustrezati prostorskim, arhitekturnim, konstrukcijskim, funkcionalnim, logističnim in komercialnih zahtevam širše ureditve Potniškega centra Ljubljana.

Prispele natečajne rešitve bo preučila komisija, ki jo sestavljajo predsednik komisije podžupan Mestne občine Ljubljana Janez Koželj ter člani komisije: Boris Zrimc (Slovenske železnice), Saša Randić (Randić-Turato arhitekturni biro) Erkan Sonmez (Emonika) in Maja Štefula (Emonika). Zmagovalna rešitev, ki bo znana v petek, 29. februarja, bo prejela nagrado 10.000 evrov.

Po napovedih bo ves kompleks nove potniške postaje končan spomladi 2010, trgovsko-zabaviščno središče pa bo odprlo svoja vrata konec prihodnjega leta. Na njem bosta dve stolpnici, v prvi bodo poslovni prostori, v drugi pa 160 luksuznih stanovanj, wellnes in SPA-center, bazen ter poslovni hotel s tremi ali štirimi zvezdicami s 140 sobami. Del kompleksa, ki se bo imenoval Emonika city center, bo tudi 55.000 kvadratnih metrov veliko trgovsko-zabaviščno središče z okoli 250 trgovinami, bari, restavracijami, kavarnami, kinodvoranami in hipermarketom, zagotovljenih bo tudi 2500 parkirnih prostorov. Največji projekt po drugi svetovni vojni financira kanadsko-madžarska družba Trigranit, naložba je vredna dobrih 222 milijonov evrov, zemljišča pa je prispeval holding Slovenske železnice. Včeraj so zaključili s podiranjem dreves v nekdanjem parku na stičišču Dunajske ceste in Trga OF, v kratkem pa začnejo z rušenjem starih poslopij ob Vilharjevi, ki nič več ne služijo svojemu namenu. "Glavna železniška postaja bo ostala ohranjena zaradi njenega statusa kulturne dediščine," je pojasnila Melita Joželj, odgovorna za odnose z javnostmi pri tem projektu.