Kot je sporočila Melita Joželj, odgovorna za odnose z javnostmi pri tem projektu, so delavci na križišču Dunajske ceste in Trga Osvobodilne fronte začeli postavljati zaščitno ograjo, za katero potekajo geološka in morfološka izkopavanja. Podzemna gradbena dela in tako imenovana pripravljalna dela pred prvo fazo gradnje bodo potekala do letošnje pomladi. Po pridobitvi gradbenega dovoljenja, predvidoma spomladi, se bodo začela intenzivna gradbena dela.

Po napovedih bo namreč celotni kompleks nove potniške postaje končan spomladi 2010, trgovsko-zabaviščno središče pa bo odprlo svoja vrata konec prihodnjega leta. Na njem bosta dve stolpnici, v prvi bodo poslovni prostori, v drugi pa 160 luksuznih stanovanj, wellnes in SPA-center, bazen ter poslovni hotel s tremi ali štirimi zvezdicami s 140 sobami. Del kompleksa, ki se bo imenoval Emonika city center, bo tudi 55.000 kvadratnih metrov veliko trgovsko-zabaviščno središče z okoli 250 trgovinami, bari, restavracijami, kavarnami, kinodvoranami in hipermarketom, zagotovljenih bo tudi 2500 parkirnih prostorov.

Največji projekt po drugi svetovni vojni financira kanadsko-madžarska družba Trigranit, naložba pa je vredna dobrih 222 milijonov evrov. Holding Slovenske železnice je prispeval zemljišča, Mestna občina Ljubljana pa pri projektu za zdaj še ne sodeluje, o sodelovanju se lahko odloči do konca letošnjega leta.