Sestavljata jo dva načina izkušanja in poučevanja: lekcije ozaveščanja skozi gib potekajo v skupinah. Učitelj daje ustna navodila za posamezna gibanja, ki jih učenec opravi v svojem ritmu na najlažji možni način, tako da občuti svoje telo in njegove potrebe. Lekcije funkcionalne integracije pa se izvajajo posamezno. Učitelj z nežnimi dotiki in gibi spodbudi učenca k učenju in ozaveščanju biomehansko najbolj primernih povezav v telesu. Nuša Romih Masnoglav, sicer profesorica športne vzgoje, je prva učiteljica te metode pri nas.

Nam lahko predstavite to pri nas novo metodo?

Vsak človek je unikaten. Skozi leta življenja in učenja osvojimo tisoče samodejnih reakcij, ki nam olajšajo življenje, saj nam ni treba ves čas mentalno nadzorovati svojega gibanja. Ustaljeni vzorci gibanja so tako globoki, da vplivajo tudi na naš način razmišljanja, čustvovanja in na naše medsebojne odnose. Skozi življenje pa veliko vzorcev postane nefunkcionalnih in motijo naš napredek. Moshe Feldenkrais je vedno poudarjal, da se ljudje obnašamo v skladu z našo samopodobo. In če to samopodobo spremenimo, če spremenimo zakoreninjene vzorce gibanja, ki po lekcijah njegove metode postanejo bolj funkcionalni in racionalni, spremenimo sebe v najboljšem smislu te besede. V bistvu postanemo bolj mi. Najdemo svoj način, svoj izraz, svoje mesto v sestavljanki življenja in resnično zaživimo svoje življenje iz sebe. Ugotovimo, da nam je na voljo veliko več možnosti, kot smo si kdaj koli zamišljali, in ob tem spoznanju postanemo neizmerno svobodni. Najdemo predvsem pravo mero v vseh dejavnostih ter že pozabljeno lahkotnost gibanja in življenja.

Kdo je bil Feldenkrais?

Moshe Feldenkrais je bil doktor fizike in mojster juda, ki se je zaradi poškodbe kolena posvetil raziskovanju giba in najprej iznašel način, kako pomagati sebi, nato pa je svoje vedenje razširil po vsem svetu. V metodi je zbrano znanje iz različnih področij: pedagogike, anatomije, biomehanike, nevrologije, razvojne motorike, juda in drugih borilnih športov, rolfinga (metoda, ki se izvaja na veznem tkivu), Aleksandrove metode, joge… Bil je izreden učitelj, karizmatična osebnost.

Kako poteka izobraževanje te metode in kje?

Metodo poučujejo Feldenkraisovi najtesnejši sodelavci. Izobraževanja potekajo po vsem svetu na enak način, učenci smo izpostavljeni izvirnim materialom v obliki lekcij, te pa mora učenec občutiti na lastnem telesu, najti mora svoj lastni izraz, da lahko to občutenje, znanje prenaša naprej. Osnovno šolanje traja štiri leta, 200 ur na leto. Po dveh letih je učencu dovoljeno poučevati lekcije ozaveščanja skozi gib, po štirih letih šolanja pa še lekcije funkcionalne integracije. Šolanje se vse življenje nadaljuje v obliki nadaljevalnih tečajev, izobraževanja za pridobitev naziva pomočnik trenerja ter za najvišjo stopnjo - trener, kar lahko v najboljšem primeru postaneš po štirinajstih letih kontinuiranega dela na tem področju. Trenutno zaključujem tretji letnik mednarodnega treninga, ki ga organizira Feldenkrais Istitut na Dunaju.

Komu je ta metoda namenjena?

Namenjena je vsem, ki so se pripravljeni učiti o tem, kako se učiti, se spreminjati, napredovati. Z njo si pri svojem profesionalnem delu pomagajo glasbeniki, pevci, plesalci, igralci in športniki. Izboljšanje organizacije gibanja je v pomoč ljudem s posebnimi potrebami, lajša bolečine v hrbtu in sklepih. Zelo učinkovita je pri ljudeh z multiplo sklerozo, cerebralno paralizo in kot rehabilitacija po možganski kapi. Ker skozi gib delujemo na centralni živčni sistem, so spremembe večinoma hitre in kar je najbolj zanimivo - trajne.