Stane Smolič, tiskovni predstavnik novomeške policijske uprave, nam je povedal, da so z anonimko, ki enega od učiteljev bremeni spolnega nasilja nad mladoletniki, seznanjeni. Kaj več nam ni mogel povedati, dodal je le, da za zdaj še nihče ni vložil nobene ovadbe. Za ta korak naj bi se starši učencev odločili, če ravnatelj konservatorija in profesor ne bosta odstopila.

Pod anonimko, ki se je znašla na enem od forumov na spletnem portalu www.novomesto.org so podpisani zaskrbljeni starši. V njej enega od profesorjev obtožujejo otipavanja štirih dijakov. Enemu od učencev naj bi se nekaj takega dogajalo že lani. Vendar ta ni spregovoril, dokler učitelj ni začel nadlegovati še tri učence. Ravnatelj naj bi v bran učitelju zbral podpise učencev, ki niso imeli težav z omenjenim profesorjem. S tem je hotel dokazati njegovo nedolžnost. Prav tako je ravnatelj hotel, kakor navaja anonimka, govorice zatreti z izjavo, da bodo iz šole izključeni vsi, ki bodo o tem govorili. Sporni učitelj glasbe naj bi zaradi podobnega početja moral oditi tako iz glasbene šole v Kranju in pozneje iz podobne šole v Ljubljani. Včeraj smo vse to poskušali preveriti na obeh omenjenih šolah, vendar zaradi praznikov to ni bilo mogoče.

O problemu naj bi v zadnjem tednu oktobra in v prvih dneh novembra starši učencev omenjene glasbene šole v Novem mestu obvestili in za pomoč prosili novomeškega škofa Andreja Glavana, direktorja zavoda dr. Janeza Grila in ljubljanskega nadškofa Alojza Urana. Ko smo o tem poizvedovali pri njegovem tiskovnem predstavniku Andreju Sajetu, je ta dejal le, da je nekaj o tem že slišal, vendar ni vedel natančno, ali je nadškofa kdo o tem obvestil.

Tudi Božidar Metelko, generalni vikar novomeške župnije, o anonimki ni vedel ničesar.

Edini, ki je vedel za vsebino anonimke, je direktor zavoda Baraga Janez Gril. Na kratko je vse skupaj komentiral kot zlonamerne govorice na račun škofije, zavoda in nekaterih posameznikov. Dejal je, da kot direktor stoji za vsemi svojimi zaposlenimi. Navedel je še, da se bodo po novem letu sestali in se skupaj z odvetniki posvetovali, kako temu narediti konec.