Tokratna ponudba bo druga zapored z novimi pogoji. To pomeni nižjo letno premijo, s katero država enkrat na leto nagradi varčevalce (z 1/12 se je znižala na 1/24 letno privarčevanega zneska). Pogoja zanjo sta namenska poraba privarčevanih sredstev ali posojila in najmanj deset plačanih obrokov na leto.

Varčevalne obrestne mere se spreminjajo vsako leto, pri večjih odstopanjih tudi med letom. Osnova zanje je 75 odstotkov tržne donosnosti državnih obveznic, letos bodo varčevalci dobili 3,2 odstotka pribitka. Obresti za stanovanjska posojila so višje za odstotek in bi letos znašale 4,2 odstotka. Novost je tudi gibljivo obdobje varčevanja, ki traja od najmanj pet do največ deset let.

Direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije (SSRS) Primož Pirc je prepričan, da so varčevalci prenovljeno NSVS sprejeli kot enega od načinov za reševanje stanovanjskega vprašanja. »Kljub jasni namenskosti varčevanja in v razmerah izjemno konkurenčne ponudbe na trgu finančnih storitev se še vedno odločajo za varčevalno shemo, kar potrjuje pregovorno preudarnost Slovencev,« trdi Pirc.

Takšnega navala kot ob uvedbi sheme, ko so loti pošli v nekaj dneh, verjetno ne bomo več doživljali. Kljub temu pa je bila lani ob premieri prenovljene sheme večina bančnikov zadovoljna z zanimanjem varčevalcev. Zbrani podatki kažejo, da ti najraje sklenejo pogodbo za dva lota in za dobo petih let.