Medtem ko mnogi pravijo, da bodo to najbolje pripravljene igre doslej, pa obljubljena svoboda govora in tiska ter onesnaženost predstavljata problem, ki ga bo težko ignorirati.

Ena bistvenih stvari in pogojev olimpijade v Pekingu je, da bo potekala pod sončnim in modrim nebom, obkrožena z zelenjem. To pa je težka naloga v deželi, kjer ljudje nimajo dosti občutka za to, kaj lahko odvržejo in kam, in kjer v mestu vsak dan prevladujeta sivina in smog.

Okoljski in energetski problemi so stranski proizvodi kitajske hitro rastoče in močne ekonomije v zadnjih desetih letih, hkrati pa so za Kitajsko postali velik izziv.

Zato mnoga podjetja intenzivno razvijajo tehnologijo, ki bo izboljšala ozračje, da bo človeku in naravi prijaznejše.

Poskus s prepovedjo vožnje avtomobilov

Podjetje General Electrics Energy je na piščančji farmi na Kitajskem razvilo posebna plinska motorja, ki proizvajata toploto in energijo iz živalskih izločkov, kar bodo, zahvaljujoč olimpijskim igram, imeli tudi možnost predstaviti. Poleg tega je kitajska vlada obljubila, da bo do začetka OI znatno zmanjšala onesnaženost zraka, medtem ko nekateri napovedujejo, da bo v času iger še večja potreba po energiji in s tem še večja stopnja onesnaženosti.

Maja letos je ameriško podjetje predstavilo svojo okolju prijazno pretvorbeno tekočino, imenovano FR3, ki je narejena iz zelenjavnega olja in je bila uporabljena že v mnogih primerih po svetu. Tekočina je odporna na ogenj ter prijazna in varna za okolje.

Kitajske okoljevarstvene oblasti spodbujajo tuja podjetja pri razvoju in predstavitvi tehnologij, s katerimi bi pomagali domačim podjetjem izboljšati učinkovitost energije in nadzor plinov v zraku.

Hkrati tudi sami izvajajo omejitve in pravila, katerih neupoštevanje je in bo kaznovano. Prvi štiridnevni poskus omejitve prometa na cesti in izboljšanja kakovosti zraka so izvedli nedavno in s tem zmanjšali število avtomobilov na cesti za 1,3 milijona. Avtomobili s sodimi tablicami so imeli prepoved vožnje v petek in nedeljo, medtem ko so vozila z lihimi tablicami ostala doma v soboto in ponedeljek. Strokovnjaki pravijo, da bodo s takšno omejitvijo zmanjšali količino izpušnih plinov v zraku za 40 odstotkov. Čeprav je Peking tokrat ostal siv, se je znatno sprostil sicer nemogoč promet in po mnenju vprašanih mimoidočih je bila prometna vaja dobrodošla. Ob vsem tem so odprli tudi izposojevalnice koles, kjer bodo za zmanjšanje onesnaženosti in zastojev na cesti po vsem mestu dali v najem 50.000 popolnoma novih koles, ki bodo na voljo okoli postaj podzemne železnice, olimpijskih objektov, hotelov in na drugih pomembnejših točkah.

V več kot četrtini olimpijskega prostora, ki leži na dveh milijonih kvadratnih metrov, bo v času OI uporabljena »zelena energija« na sonce in veter, s čimer naj bi zmanjšali emisije ogljikovega dioksida v zraku za 57.000 ton. Okoli 90 odstotkov uličnih svetilk okoli olimpijskih objektov bo delovalo na sončno energijo. Poleg tega nameravajo do prihodnjega leta v Pekingu in okoliških regijah zgraditi 56 farm na veter, ki bodo zmožne proizvesti 3,2 milijarde kilovatnih ur elektrike v letu dni.

Svoboda izražanja ostaja trd oreh

V ogromnem mestu, kot je Peking, s tremi milijoni avtomobilov in več kot štirimi milijoni voznikov sta očiščenje ozračja in sprostitev prometa težki nalogi, ki zahtevata sodelovanje in disciplino ljudi.

Seveda bodo OI prinesle mnogo sprememb, pozitivnih in negativnih. Očiščenje zraka je absolutno pozitivna sprememba, morda bodo ukrepi ostali celo po igrah. Nemogoče pa je spremeniti kitajske politične institucije in svoboda tiska je leto dni pred začetkom olimpijskih iger še daleč od tega, kar so obljubljali. Nekaj korakov je bilo sicer narejenih v prid tujih novinarjev, domači pa so še vedno v nemilosti, mnogi od njih so zaprti. Pred kratkim so oblasti pridržale lepo število tujih novinarjev, ki so poročali o demonstracijah skupine Poročevalci brez meja, in zaprle šest tujcev, ki so na velikem zidu z napisi zahtevali neodvisnost Tibeta, kar je na Kitajskem ena najobčutljivejših tem. To meče precejšnjo senco na kitajske oblasti in četudi jim prihodnje leto uspe očistiti sivino, pregnati oblake in izvabiti sonce, bo svoboda govora in tiska področje, na katerem bo potrebno še veliko delati in načrtovati, da bo Kitajska dokazala, da je v koraku s sodobnim svetom.