Med ribjimi jedmi je vsekakor treba omeniti okusne brodete, na kontinentalnem delu pa poprane sladkovodne ribe, tu so še zagorski kotlet, zagrebški zrezek, puran z mlinci, dalmatinska pašticada… Prvo hrvaško kuharsko knjigo je leta 1813 napisal Ivan Bierling, v njej pa so recepti za pripravo 554 različnih jedi.

Zagorsko-podravska kuhinja

Gastronomija hrvaškega Zagorja temelji na mesnih jedeh: pečen puran, polnjene telečje prsi, račka ali goska z mlinci, sušena, nato pa kuhana svinjska golenica ali pa krvavice s kislim zeljem in sarma. Med sladicami prav posebno mesto zavzemajo sladki in slani štruklji, zagorska bučnica, zavitki z različnimi nadevi, pite, hrvaške palačinke.

Zagorsko-podravske domače jedi:

kokošja juha z domačimi rezanci,

zagorska kisla krompirjeva juha,

gobova juha z ajdovo kašo,

zagorski štruklji v juhi,

kuhana šunka v testu z mlado čebulo,

kotlet na samoborski način,

pečen puran z mlinci,

pečena račka na podravski način,

zagorski štruklji.

Dalmatinska kuhinja

Dalmatinska kuhinja je posebna zaradi načina priprave hrane. Sledi sodobnim smernicam, hrano pripravljajo s kuhanjem v vodi ali na žaru, veliko je rib, oljčnega olja in zelenjave, zato je ta kuhinja zelo zdrava. Dalmacija je bogata tudi s sredozemskimi začimbami, saj tu rastejo na primer kadulja, lovor, rožmarin, bazilika, ki dajejo jedem tega območja značilen vonj in okus.

Dalmatinske domače jedi:

dalmatinski pršut z olivami,

mlada jagnjetina, kuhana z zelenjavo

ribja juha,

brodet na dalmatinski način s polento,

rižota z morskimi sadeži,

mineštra z zelenjavo in suhim mesom,

zobatec, pečen v pečici, na dalmatinski način,

skuše in sardele, pečene na žaru z oljčnim oljem,

mlada pečena jagnjetina pod peko,

dalmatinska pržolica z blitvo,

pašticada z njoki,

kroštuli na dalmatinski način,

zloženka iz višenj,

dubrovniška rožata.

Istrsko-primorska kuhinja

Spoj istrske in primorske kuhinje obsega skladnost kopnega in morja. V notranjosti Istre so doma predvsem kmečke, mesne jedi, zelenjavne jedi, jedi iz koruzne moke, njoki, mineštre, fuži, makaroni in podobno. Na priobalnem območju so na jedilnikih ribe, podobno kot v Dalmaciji. Poudariti je treba še posušeni istrski pršut, mineštro, klobasice, ombolo ter seveda ribe, škampe, školjke, jedi s testeninami in mesom z dodatkom slavnega istrskega tartufa. Seveda ne moremo mimo raznih vrst sirov.

Istrsko-primorske domače jedi

ovčji sir v olju z otoka Krka, paški sir,

istrski kraški pršut z olivami,

mineštra s testeninami in fižolom,

slane sardele s čebulo in oljčnim oljem,

brodet škarpine in ugorja s polento,

domače lazanje s sardelami,

lignji v solati,

rižota z morskimi sadeži,

buzara z dagnjami, škampi,

skuše, sardele na žaru z oljčnim oljem,

lazanje s tartufi,

žgvancet s fuži,

vampi s polento,

mladi kozliček pod peko,

ravioli s sirom in pečeno teletino,

jagnjetina s Cresa na ražnju,

vrbniški paradižnik, radič,

sladice: z orehi, suhimi figami in grozdjem, sirova zloženka.

Kuhinja območja Like

Kuhinja Like se odlikuje po enostavnosti, jedi sestavljajo kontinentalni izdelki, na primer polenta, krompir, kislo zelje, sarma, grah, kozje in kravje mleko in različne vrste sirov, ovčetina, svinjina, divjačina. Odprta ognjišča, na katerih se peče meso, kot tudi jedi, kot so na primer lička juha, kuhana ovčetina s kislim zeljem in zelenjavo, pa grahova juha, pečena postrv, lički krofi in še kaj, so prava gurmanska doživetja.

Ličke domače jedi

sir škripavec,

ički pršut,

hladetina iz dimljenega svinjskega mesa,

lička jota,

ričet z grahom,

kuhana jagnjetina s sladkim zeljem,

sarma s kislim zeljem in slanino,

telečji zrezek, polnjen z narezano slanino, s kuhano repo in krompirjem,

pečeni odojek na žaru,

pečeno jagnje pod peko,

piščančji golaž,

kuhana postrv iz reke Gacke,

sestavljenka iz jabolk, pite in sira.

Slavonska kuhinja

Slavonska kuhinja predstavlja skladnost mesa, zelenjave in začimb, gastronomska kultura pa je zelo stara. Tradicionalna slavonska kuhinja uporablja pretežno: kravje mleko, iz njega narejene jedi, kislo zelenjavo, sušeno in dimljeno svinjsko meso – sušena slanina, sušene klobasice, kulen, kulenova zaseka, ocvirki – paprike in druge ostre začimbe. Značilne mesne jedi so golaž, paprikaš, divjačinsko meso, sarma. Na teh območjih poznajo tudi oster golaž, pa regos (več vrst mesa in testenine) in ribji paprikaš (z več vrstami rib).

Slavonske domače jedi

kisla juha,

slavonski kulen,

ribji paprikaš,

slavonski kotlet,

srnini medaljoni,

fazan v lovski omaki,

lovske okroglice,

lovska solata,

slavonska sestavljanka,

regos.

Hrvaška je geografsko zelo raznolika država in to je več kot opazno tudi na področju kulinarike. Sleherna županija, območje, prinaša v pester mozaik lokalnih kuhinj svoje okuse, vonjave in delček nostalgije, ki so izjemna osvežitev in protiutež globalizacije na vseh področjih. zbral vav