Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

MZZ bo zaradi objave internega dokumenta sprožilo interno preiskavo in poostrilo varnost

Na božičnem sestanku političnega direktorja MZZ Mitje Drobniča s predstavniki ameriške administracije je Drobnič slišal, kaj si ZDA želijo od vrha EU in ZDA, ki bo v Ljubljani Govorili so tudi o vlogi, ki jo ima pri reševanju regionalnih konfliktov Ban

Ljubljana -  Zunanje ministrstvo je sporočilo, da bo v zvezi z nepooblaščeno objavo internega dokumenta ministrstva v dveh časnikih sprožilo aktivnosti za ugotovitev vzrokov in ozadja. Med drugim so odredili interno preiskavo, poostrili računalniški sistem glede dostopa do informacij in povabili na posvet v Ljubljano veleposlanika v ZDA Samuela Žbogarja.

Nalagam galerijo
  • Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani: Gre za interni dokument slovenskega ministrstva za zunanje zadeve, zato tega ne moremo komentirati. (Foto: Tomaž Skale)
  • MZZ bo na posvet pozvalo veleposlanika v ZDA Samuela Žbogarja. (Foto: Nada Mihajlović)
  • Generalni sekretar OZN Ban Ki Moon je bil včeraj v Davosu, danes pa prihaja v Ljubljano.

Kot so še zapisali v današnjem sporočilu za javnost, ministrstvo razmišlja tudi o nekaterih spremembah "pri normativnih ukrepih v zvezi z dostopom do dokumentov MZZ".

Kako so se na razkritje internega dokumenta MZZ odzvali slovenski politiki

Slovenija od ZDA dobila tajni seznam zahtev za obdobje predsedovanja EU

V uredništvu Dnevnika smo pridobili dokument slovenskega zunanjega ministrstva, ki je nastal po sestanku političnega direktorja MZZ Mitje Drobniča z najvišjimi predstavniki ameriške administracije v Washingtonu, med drugim z Danielom Friedom, pomočnikom državne sekretarke Condoleezze Rice, in z namestnico pomočnika zunanje ministrice ZDA Rosemary DiCarlo. Kot smo izvedeli, so na srečanju, ki je bilo 24. decembra lani v Washingtonu, ameriški predstavniki omenili, kaj bi si želeli od slovenskega predsedovanja v zvezi s Kosovom, Bližnjim vzhodom in Kavkazom ter kaj naj bo zapisano v deklaraciji na vrhu EU in ZDA, ki bo junija v Sloveniji.

Na srečanju so se pogovarjali tudi o vlogi, ki jo ima pri reševanju regionalnih napetosti - v prvi vrsti na Kosovu - generalni sekretar OZN Ban Ki-moon, ki nocoj prihaja v Ljubljano. Kot kaže zapis Drobničevega pogovora z Danielom Friedom in DiCarlovo, obstaja prepričanje, da je "generalni sekretar OZN Ban Ki-moon pod pritiski Ruske federacije in s tem v težki situaciji" ter da "bo težko pozval k prevzemu misije pod okriljem evropske obrambne in zunanje politike, preden pride do deklaracije o neodvisnosti na Kosovu".

***Tiskovno konferenco predsedujočega EU Janeza Janše in generalnega sekretarja OZN Ban Ki-moona, ki bo ob 19.05, si lahko ogledate tukaj.***

Profesor na FDV Milan Brglez si ob tem lahko predstavlja, da pritiski ZDA obstajajo, vendar navadno to ne pride v javnost. 

O zabeležki pogovora Mitje Drobniča z ameriškimi sogovorniki se postavlja vprašanje, ali je v diplomatski praksi običajno, da velike države predsedujoči EU tako jasno naročajo, kaj želijo, da je v določeni deklaraciji omenjeno. Profesor na FDV Milan Brglez si, kot pravi, lahko predstavlja, da pri manjših državah in tistih, ki imajo dobre odnose z ZDA, takšni pritiski obstajajo. Dodatni razlog, da bi do tega lahko prišlo, je, da smo se v nekem časovnem obdobju uvrstili v tako imenovano Novo Evropo in ena od možnosti, kako lahko Američani posredno delujejo, je tudi ta, da s pomočjo tesnejše zveze z določeno predsedujočo državo pomagajo oblikovati določene formulacije. Vendar pa običajno te zadeve ne pridejo v javnost. Lahko se kvečjemu sluti, da se to vedno dela, vprašanje je le, ali je neka država za tovrstne argumente dovzetna in tudi kako jih nato implementira oziroma ali jih uspe implementirati. »Najverjetneje je zadeve teže implementirati, če se ve, da so to ameriške zahteve,« ocenjuje Brglez in dodaja, da bi objava verjetno otežila možnost sprejemanja natančno določenih formulacij.

Več o spornem dokumentu si lahko preberete tukaj.

Igor Mekina in Miran Lesjak: Dnevnik je zavezan javnosti, Slovenija pa mora evropske interese postaviti pred ameriške!

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Fried: "Slovenija naj prva prizna Kosovo" Svet

Fried: "Slovenija naj prva prizna Kosovo"

V uredništvu Dnevnika smo dobili zapisnik o pogovoru političnega direktorja Mitje Drobniča z najvišjimi predstavniki ameriške administracije z dne 24. decembra 2007 v Washingtonu. Dokument s številko VWA070767 na prvi strani nima oznake zaupnosti, hkrati pa razkriva zahteve ZDA do Slovenije kot... Več »

Rupel: V EU poteka pobuda Ollija Rehna za razveljavitev ERC Svet

Rupel: V EU poteka pobuda Ollija Rehna za razveljavitev ERC

Zunanji minister Dimitrij Rupel je danes dejal, da po njegovih informacijah poteka pobuda evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, s katero naj bi razveljavili zaščitno ekološko-ribolovno cono (ERC) v Jadranu, ki jo je Hrvaška s 1. januarjem uveljavila tudi za članice EU. Kot je dodal, naj bi... Več »

Čestitamo našim športnikom za rojstni dan Šport

Čestitamo našim športnikom za rojstni dan

Če boste danes srečali katerega od športnikov iz spodnjega seznama, mu čestitajte tudi v Dnevnikovem imenu. Danes rojstni dan praznujejo naslednji naši športniki: Več »

Varovanje okolja bo državljana EU stalo tri evre na teden Svet

Varovanje okolja bo državljana EU stalo tri evre na teden

Evropska komisija je včeraj predstavila predlog reforme evropske zakonodaje na področju energije in varovanja podnebja, s katerimi bi izpolnila lani marca zastavljene cilje o znižanju izpustov toplogrednih plinov za 20 odstotkov in povečanju obnovljivih virov energije za Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor