Novico o odpovedi umestitvene maše, ki bi včeraj morala ustoličiti novega nadškofa, je najprej podala poljska televizija, potem ko so v noči s sobote na nedeljo med Vatikanom in Varšavo potekala intenzivna pogajanja. Včeraj nekaj pred enajsto uro, medtem ko je papež Ratzinger v Sikstinski kapeli krstil novorojence, je Vatikan najavil odstop nadškofa Wielgusa.

Papež je Wilgusa za novega nadškofa Varšave imenoval 6. decembra, nato pa je desničarska Polska Gazeta začela objavljati dokumente, ki so dokazovali, da je Wielgus več kot dvajset let sodeloval s poljsko tajno policijo. Kljub številnim obtožbam je Vatikan pred božičem potrdil ceremonijo umestitve, s katero je Wielgus pred tremi dnevi prevzel funkcije nadškofa, včeraj pa bi moral med slovesno mašo vstopiti v svojo katedralo.

"Po globokem premisleku in upoštevanju osebnega položaja sem se odločil, da vrnem mandat v Gospodove roke," je včeraj med mašo Te deum, zahvalnico kardinalu Glempu, dejal nesojeni nadškof, ki je dan pred tem, v posebnem sporočilu vsem poljskim župnijam priznal, da je sodeloval s tajno službo komunistične Poljske. Čeprav v istem sporočilu Wielgus trdi, da ni izdal nikogar, istočasno priznava, da je bilo sodelovanje s policijo napaka ter da je Cerkvi škodoval tudi z lažjo, s katero je pred nekaj dnevi vohunjenje zanikal. Zatrdil je tudi, da je papežu zaupal vso svojo preteklost ter da svojo usodo prepušča odločitvi svetega očeta.

Tudi posebna verska komisija, ki je proučevala primer, je v petek sporočila, da o sodelovanju Wielgusa s tajnimi službami obstajajo številni dokumentirani dokazi, vendar pa komisija ni navedla nobenega konkretnega primera izdajstva. Papež je upokojenega kardinala Glempa včeraj zaprosil, da začasno ponovno prevzame posle varšavskega nadškofa.

V italijanskih medijih se je medtem pojavila hipoteza, da je Wielgus vohunil tudi za papežem Wojtylo. V tej zvezi velja omeniti, da na Poljskem vlada veliko zanimanje za knjigo, ki naj bi izšla še letos in v kateri namerava oče Isakiewicz-Zaleski objaviti seznam vseh cerkvenih vohunov. Kardinal Glemp, ki kljub svojim 77 letom ostaja primat Poljske, je včeraj pred katedralo v Varšavi zatrdil, da so obtožbe proti njegovemu nesojenemu nasledniku Wielgusu neutemeljene, ker da temeljijo na prepisanih, ne pa na izvirnih dokumentih.