"Urad predsednika je bil o tem neuradno obveščen iz zanesljivega vira v Sudanu," je povedal svetovalec predsednika republike za zunanjo politiko Ivo Vajgl. "Nimamo pa uradne informacije, tako kot je trenutno nima še nihče v Sloveniji," je dodal.

Drugih podrobnosti Vajgl ni navedel, temveč je pojasnil, da bo več znanega po uradni potrditvi novice. Prav tako po njegovih besedah sedaj še ni mogoče govoriti o nadaljnjem postopku za vrnitev Križnarja v domovino. "O tem so potrebni dogovori na tehnični ravni s sudanskimi oblastmi, pa tudi z našimi predstavniki tam," je dodal.

Novico o podpisu sklepa o pomilostitvi Toma Križnarja je sporočilo slovensko zunanje ministrstvo. To naj bi iz "zanesljivih sudanskih virov" izvedel slovenski konzul v Kairu Andrej Dernovšček, ki je sudanskim oblastem že predal ustrezne dokumente, da bi s Križnarjem lahko takoj odpotovala iz Sudana.

Sodišče v El Fašerju je Križnarja, ki je v Sudan vstopil brez vizuma, 14. avgusta obsodilo na dve leti zapora zaradi obtožb nelegalnega vstopa v državo, vohunjenja in lažnih navedb o sudanski vladi in sudanskem ljudstvu. Odredilo je tudi zaplembo premoženja, ki ga je imel Križnar pri sebi, in plačilo denarne kazni v znesku okoli 2000 evrov.

Križnar, sicer posebni odposlanec slovenskega predsednika Janeza Drnovška, je bil v priporu v Sudanu od 20. julija. Za njegovo izpustitev si je poleg konzula Dernovščka prizadeval tudi Hamdija Blekič, ki ga je za to pooblastil predsednik Drnovšek.