Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Koroškega referenduma o dvojezičnih krajevnih tablah ne bo

CELOVEC - Posvetovalnega referenduma o postavitvi dodatnih dvojezičnih krajevnih tabel na avstrijskem Koroškem, ki ga je načrtovalo Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZOe) deželnega glavarja Joerga Haiderja, ne bo. To je danes sklenila deželna volilna komisija s sedmimi glasovi proti izvedbi in petimi za. BZOe sedaj razmišlja o "neposrednem glasovanju" po pošti, o konkretnih korakih pa bodo odločili na interni seji.

Zavrnitev načrtovanega referenduma na deželni volilni komisiji avstrijske Koroške je deželni glavar Haider v prvem odzivu označil kot "nezaslišano dejanje odklanjanja demokracije, ki ga ne bomo dovolili kar tako". Obenem je Haider zatrdil, da si bodo "v vsakem primeru še naprej odločno prizadevali za uveljavljanje soodločanja prebivalstva v vprašanju, ki je za Koroško tako zelo pomembno".

Odločitev deželne volilne komisije na avstrijskem Koroškem je že pozdravil vodja poslanskega kluba socialdemokratske stranke (SPOe) v deželnem zboru Peter Kaiser. "Zmagali sta demokracija in pravna država," je poudaril Kaiser in dodal, da je "pametno, da se Korošcev in Korošic ne razdvaja, kot je to nameraval Joerg Haider". "Naloga politike je, da združuje," je še poudaril. Vodja poslanske skupine SPOe je ob tem še ugotovil, da ni dopustno, da bi etnične večine odločale o pravicah etničnih manjšin.

Deželna volilna komisija na avstrijskem Koroškem je sestavljena iz po štirih predstavnikov BZOe in SPOe, enega predstavnika ljudske stranke (OeVP) in treh poklicnih sodnikov ter vodje urada deželne vlade. Slednji ima sicer pravico glasovanje le v primeru enakosti glasov. Proti izvedbi posvetovalnega referenduma so danes glasovali predstavniki SPOe in OeVP ter dva poklicna sodnika.

Haiderjev BZOe je podporo za izvedbo omenjenega referenduma začel zbirati 13. februarja. Na referendumu naj bi se povprašalo, ali se dvojezične krajevne table postavijo v občinah s 15-odstotnim manjšinskim deležem, in tam samo v krajih s 15 odstotki Slovenci, ali se postavijo v krajih z 20-odstotnim manjšinskim deležem, in tam samo v krajih z 20 odstotki slovenske manjšine, ali pa se sploh ne postavijo in vprašanje dvojezičnih krajevnih napisov s tem ostane odprto.

Avstrijski strokovnjaki za ustavno pravo, ko sta Heinz Mayer in Bernd Christian Funk, so omenjeni referendum ocenil kot protizakonit. V skladu s koroško deželno ustavo bi referendumsko vprašanje moralo namreč biti "kratko, stvarno, jasno in brez pripomb vrednotenja", poleg tega pa bi se moralo nanašati na "samostojno področje dejavnosti dežele," je glede tega ugotovil Funk. Oba pogoja pa naj ne bi bila izpolnjena.Koroška deželna ustava sicer predvideva referendum, če ga podpre 15.000 volilnih upravičencev. Že v prvem odstavku deželnega zakona o referendumih pa je zapisano, da je referendum mogoče izvesti za "ugotovitev volje prebivalcev dežele glede predmetov iz samostojnega področja delovanja dežele". Po oceni vseh vodilnih pravnikov pa vprašanje dvojezičnih krajevnih napisov ni samostojno vprašanje dežele avstrijske Koroške, temveč avstrijsko zvezno vprašanje.
Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor