Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

WikiLeaks omenja tudi Slovenijo: Če bi sprejeli ujetnika iz Guantanama, bi Pahor lahko obiskal Obamo

New York -  V enem od dokumentov, ki jih je objavila spletna stran WikiLeaks, je omenjena tudi Slovenija in sicer v povezavi z ameriškimi prizadevanji za razdelitev ujetnikov iz taborišča za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi. Slovenija naj bi v zameno za sprejem enega od ujetnikov dobila obisk pri predsedniku ZDA.

Ameriško vojaško oporišče na Kubi. (Foto: AP Photo)

Spletne strani WikiLeaks, ki je objavila vsebino 250.000 diplomatskih depeš State Departmenta v nedeljo zvečer še ni bilo mogoče odpreti, vendar pa so nekateri mediji dokumente dobili prej in so jih objavili. Slovenija se omenja v časopisu New York Times, vendar brez podrobnosti.

Informacija govori o tem, da naj bi Sloveniji ponudili srečanje neimenovanega voditelja - predsednika Danila Turka ali premierja Boruta Pahorja - z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Američani so leta 2009 podobno trgovali tudi z drugimi državami. Kiribatiju so ponujali milijone dolarjev za sprejem kitajskih Ujgurov, vzpodbude za ujetnike iz Guantanama pa so, glede na objavljene depeše, ponujali med drugim tudi Belgiji.

Preberite tudi:

Še WikiLeaks Berlusconijeva nočna mora

Spletna stran WikiLeaks je bila v nedeljo zaradi napadov hekerjev še vedno nedostopna, vendar pa so nekateri mediji, med drugim časopis New York Times, objavili prvi sveženj od skupaj 250.000 diplomatskih depeš ZDA, ki bodo objavljene v naslednjih dneh. Washington objavo ostro kritizira.

New York Times med drugim piše, da so diplomati v New Yorku, Rimu in na Dunaju ter 33 drugih ameriških veleposlaništvih julija lani dobili navodilo državne sekretarke Hillary Clinton, naj zberejo različne informacije o visokih uradnikih ZN in veleposlanikih držav članic Varnostnega sveta.

Zbirali naj bi podatke o ljudeh, kot je generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, podatke o kreditnih karticah, biografske informacije ter celo njihova gesla za komunikacijske sisteme.

Večina objavljenih dokumentov izvira iz časa po 11. septembru 2001, nekateri pa segajo do leta 1966. 11.000 dokumentov nosi oznako "zaupno", nobeden pa oznake "strogo zaupno". New York Times piše, da so iz nekaterih dokumentov odstranili imena oseb, ki bi bile lahko zaradi objave ogrožene, kakor tudi podatke, ki bi lahko ogrozili potekajoče obveščevalne operacije.

Obama raje gleda na vzhod kot zahod

Dokumenti razkrivajo nadaljevanje ameriške vojne proti terorizmu, ukrepanje proti iranskemu jedrskemu programu, strah pred nevarnostjo izraelskega napada na Iran, odnose med velesilami, pri čemer je EU prikazana kot "drugorazredna". Predsednik ZDA Barack Obama naj ne bi čutil nič posebnega do Evrope in raje gleda na vzhod kot na zahod.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je v nedeljo sporočil, da lahko vsebina zasebnih pogovorov na naslovnicah svetovnih časopisov globoko vpliva ne le na na zunanjepolitične interese ZDA, ampak tudi interese zaveznikov. Bela hiša najostreje obsoja "nepremišljeno in nevarno" objavo ukradenih in zaupnih dokumentov, ki ogroža človekove pravice in življenja ter delo posameznikov.

Dokumente naj bi spletni strani WikiLeaks priskrbel ameriški vojak Bradley Manning, ki so ga julija obtožili izdaje in mu grozi dolgoletna zaporna kazen.

Eden od dokumentov razkriva resno opozorilo Nemčiji, če bo skušala izvršiti nalog za aretacijo agentov ameriške obveščevalne službe Cia, ki so ugrabili nedolžnega človeka z istim imenom, kot ga ima osumljeni terorist, in ga več mesecev zasliševali v Afganistanu.

"Norčevanje" iz evropskih voditeljev

Med evropskimi voditelji je predsednik Francije Nicolas Sarkozy označen kot cesar brez oblačil, nemška kanclerka Angela Merkel pa si menda ne upa tvegati.

Savdski kralj Abdulah naj bi Američane prepričeval, da napadejo Iran. Iran naj bi dobil od Severne Koreje 19 raket, ki lahko nosijo jedrsko orožje, s katerimi bi lahko napadel evropske prestolnice. Abdulah naj bi imel zelo slabo mnenje o iraškem premieru Nuriju al Malikiju, pakistanskega predsednika Asifa Zardarija pa je imenoval za glavno oviro napredku države, ker ko je "gnila glava, to vpliva na celotno telo".

Depeše obenem razkrivajo, da teroristična mreža Al Kaida še vedno dobiva največ denarja iz savdskih virov.

Kitajci hoteli napasti Google

Vodstvo kitajske komunistične partije naj bi ukazalo hekerske napade na spletne strani podjetja Google. Kitajska se omenja tudi v povezavi s Severno Korejo, ko diplomati Južne Koreje omenjajo možnost ponudbe poslov za pomiritev skrbi v primeru propada severa in združitve obeh Korej.

Gadafi uživa v družbi privlačne medicinske sestre

Libijski predsednik Moamer Gadafi naj bi bil lani jeseni sila jezen, ker mu v New Yorku v času zasedanja Generalne skupščine ZN niso dovolili postaviti šotora ali obiskati prizorišča terorističnih napadov 11. septembra 2001. Zagrozil naj bi, da bo odstopil od dogovora, da pošlje oplemeniteni uran v Rusijo. O Gadafiju tudi piše, da je zadnje čase nenehno v družbi svoje privlačne svetlolase ukrajinske medicinske sestre.

Kovček z 52 milijoni dolarjev

Zanimiv je tudi opis pogovorov predsednika Jemna s takratnim poveljnikom centralnega poveljstva ZDA generalom Davidom Petraeusom po ameriškem raketiranju oporišč Al Kaide v Jemnu. Ali Abdulah Saleh naj bi generalu povedal, da bo njegova vlada še naprej trdila, da je Jemen sam bombardiral teroriste, ker so se bali razkritja, da sodelujejo z Američani.

Opisano je tudi odkritje 52 milijonov dolarjev v prtljagi afganistanskega podpredsednika Ahmeda Zia Masuda v času lanskega obiska v Združenih arabskih emiratih. Denarja naj mu ne bi odvzeli, Masud pa še vedno zanika, da bi nosil denar iz države. Polbrat afganistanskega predsednika Hamida Karzaja Ahmed Vali Karzaj je opisan kot skorumpiran trgovec z mamili.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
WikiLeaks zaradi najave, da bo objavil 250 tisoč diplomatskih depeš, napadajo hekerji Svet

WikiLeaks zaradi najave, da bo objavil 250 tisoč diplomatskih depeš, napadajo hekerji

Spletna stran WikiLeaks je bila danes tarča hekerjev, zato še ni objavila 250.000 tajnih ameriških diplomatskih depeš, kot je sprva napovedala. Kljub temu pa je pet časnikov, ki jim je WikiLeaks še pred napadom hekerjev posredoval depeše, že začelo z objavljanjem njihovih podrobnosti, poročajo tuje Več »

Pri WikiLeaksu so napovedali objavo velikega števila novih dokumentov Znanost in tehnologija

Pri WikiLeaksu so napovedali objavo velikega števila novih dokumentov

Spletna stran WikiLeaks, ki je letos vznemirila svetovno javnost z objavo tajnih ameriških dokumentov o vojnah v Iraku in Afganistanu, je danes preko spletne socialne mreže Twitter napovedala razkritje novih dokumentov. Po napovedih naj bi objavili sedemkrat več dokumentov kot oktobra, ko so... Več »

Za ustanoviteljem WikiLeaksa Julianom Assangem razpisana še mednarodna tiralica Kronika

Za ustanoviteljem WikiLeaksa Julianom Assangem razpisana še mednarodna tiralica

Švedska, ki je v četrtek izdala zaporni nalog za ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assangea zaradi obtožb o domnevnem poskusu posilstva, je danes zanj objavila še mednarodni zaporni nalog. Ta je sedaj med drugim tudi v rokah Interpola, poroča francoska tiskovna Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor