Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Nove napetosti med Turčijo in Izraelom: Izraelski zunanji minister je bil nespoštljiv do turškega veleposlanika

Jeruzalem -  Med Turčijo in Izraelom je prišlo do novih napetosti, vzrok zanje pa je ravnanje namestnika izraelskega zunanjega ministra Danija Ajalona, ki je v ponedeljek turškega veleposlanika Ahmeta Oguza Celikkola poklical na zagovor, ga posedel na zofo, ki je bila nižja od njegove, in se z njim ni rokoval. Za nameček pa so vse to posnele še kamere.

Med Turčijo in Izraelom je prišlo do novih napetosti, vzrok zanje pa je ravnanje namestnika izraelskega zunanjega ministra Danija Ajalona, ki je v ponedeljek turškega veleposlanika Ahmeta Oguza Celikkola poklical na zagovor, ga posedel na zofo, ki je bila nižja od njegove, in se z njim ni rokoval. (Foto: ap)

Ajalon je turškega veleposlanika na zagovor poklical, da bi mu tako izrazil protest zaradi turške televizijske nadaljevanke, ki izraelske obveščevalce prikazuje kot brutalneže. Pri tem se je do njega očitno obnašal poniževalno - posedel ga je na nizko zofo, zavrnil rokovanje, govoril v hebrejščine in z mize odstranil turško zastavo. Vrh vsega pa je poklical še televizijske ekipe, da vse skupaj posnamejo, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Ajalonovo ravnanje je na turški strani sprožilo nemalo negodovanja, Ankara pa je tudi zahtevala opravičilo. Izrael se je danes vendarle odločil za neke vrste opravičilo. V uradu izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja so tako poudarili, da je bil protest izraelskega zunanjega ministrstva turškemu veleposlaniku upravičen, da pa "bi moral biti posredovan na sprejemljiv diplomatski način", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Sam Ajalon pa je danes sporočil, "da bo v prihodnje svoja stališča razjasnjeval na diplomatsko sprejemljiv način". "Moj protest proti turškim napadom na Izrael je živ in pravi. A ni v moji pristojnosti, da bi bil žaljiv do veleposlanika," je Ajalon še zapisal v sporočilu za javnost.

Izraelsko opravičilo pa očitno Anakari ni zadostovalo. Turški predsednik Abdullah Gül je namreč po poročanju turške televizije NTV izjavil, da bo Turčija odpoklicala svojega veleposlanika iz Izraela, če spor glede ponedeljkovega ravnanja z njim do drevi ne bo razrešen. "Če tega ne bodo popravili do večera, se bo naš veleposlanik jutri s prvim letalom vrnil v domovino," je po poročanju NTV dejal Gül. Ankara po poročanju turških medijev želi formalno opravičilo.

Kako bodo v Izraelu rešili zagato, ni jasno, si pa očitno ne želijo spora s Turčijo. Izraelski zunanji minister Avigdor Liberman je namreč danes izrazil željo po neposrednem dialogu s Turčijo, s katero si ne želi konfrontacije. Je pa hkrati poudaril, da judovska država "ne bo trpela antisemitskih izjav in hujskanja proti Judom". Izrael po njegovih besedah spoštuje Turčijo in njeno prebivalstvo, od nje pa pričakuje enako.

Vzrok za nediplomatski izraelski protest je bila turška televizijska nadaljevanka, ki prikazuje turške tajne agente, kako vdrejo v izraelsko diplomatsko misijo, od koder rešijo turškega dečka, ki naj bi ga ugrabila izraelskega obveščevalna agencija Mosad. Po mnenju izraelskega zunanjega ministrstva ta nadaljevanka "Izrael in Jude prikazuje kot tatove otrok in vojne zločince".

Ponedeljkovo dogajanje na izraelskem zunanjem ministrstvu je okrepilo napetosti med dolgoletnima zaveznicama, ki so vzniknile po izraelski ofenzivi na območje Gaze pred letom dni. Ankara je namreč ofenzivo ostro kritizirala, v Izraelu pa je to sprožilo zaskrbljenost, da se bo obrnila proti njegovemu najhujšemu sovražniku, Iranu. Incident se je obenem zgodil tik pred za nedeljo načrtovanim obiskom izraelskega obrambnega ministra Ehuda Baraka v Ankari.

Turčija je bila dolga leta najtesnejši prijatelj Izraela v muslimanskem svetu. Državi sta gojili tesne vojaške in gospodarske vezi, turški posredniki pa so leta 2008 celo posredovali v posrednih pogajanjih med Izraelom in Sirijo, ki so sicer kasneje propadli. Po izraelski ofenzivi na Gazo so odnosi med Izraelom in Turčijo strmoglavili.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Jordanija od Izraela zahteva vrnitev Mrtvomorskih rokopisov Kultura

Jordanija od Izraela zahteva vrnitev Mrtvomorskih rokopisov

Jordanija je na Združene narode naslovila pritožbo, preko katere želi od Izraela pridobiti nazaj Mrtvomorske rokopise. V pritožbi navaja, da jih je judovska država zaplenila med šestdnevno vojno leta 1967, je sporočilo jordanijskih uradnikov povzela francoska tiskovna Več »

Izrael se bo ogradil z novo ograjo; preprečiti želijo ilegalne prehode meje z Egiptom Svet

Izrael se bo ogradil z novo ograjo; preprečiti želijo ilegalne prehode meje z Egiptom

Izraelska vlada je odobrila načrt za gradnjo ograje ob svoji meji z Egiptom, s čimer naj bi nezakonitim imigrantom in upornikom preprečile vstop v državo. Ograja naj bi potekala ob dveh mejnih predelih; v bližini rdečemorskega mesta Eilat in ob Več »

Izrael z gradnjo novih stanovanj v Vzhodnem Jeruzalemu znova zaostril odnose s Palestinci Svet

Izrael z gradnjo novih stanovanj v Vzhodnem Jeruzalemu znova zaostril odnose s Palestinci

Izrael je danes odobril gradnjo štirih novih stanovanjskih poslopij v spornem Vzhodnem Jeruzalemu, so sporočile mestne oblasti v Jeruzalemu. S tem je Izrael v času, ko si ZDA prizadevajo za ponoven zagon bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj, še zaostril napetosti v odnosih s Palestinci, poroča... Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor