"Dolgo sem čakal na te stopničke, a se je splačalo, saj se je izšlo ravno na svetovnem prvenstvu. Zelo sem vesel. Pred finalnim nastopom nisem imel treme, saj sem napadal stopničke. Ni bilo panike, ampak sem se dobro zbral in oddelal svoje," je po osvojeni kolajni dejal današnji junak slovenskega tabora v pogovoru za TV Slovenija.

Poleg odličnega Prevca, ki je na svoje prve stopničke v članski konkurenci skočil s petega mesta po prvi seriji, so v finalu nastopili še trije slovenski orli. Debitanta na svetovnih prvenstvih Jaka Hvala in Matjaž Pungertar sta osvojila 22. (222,3 točke) in 24. mesto (219,7), Robert Kranjec pa je v drugo nekoliko pokvaril svojo uvrstitev, ko je s 14. nazadoval na 26. mesto (219,2).

"Pri prvem skoku me je nekoliko zmotilo to, ker na zaletu še starterji niso vedeli, iz katerega zaletnega mesta bom skočil. Semafor pa je tekel, nato so ga dvakrat prekinili. V drugem skoku sem bil prezgoden, imel pa sem tudi slabe pogoje. Danes se mi ni 'poklopilo'," je dejal najizkušenejši slovenski skakalec Kranjec in dodal: "Prihodnji teden imamo tekmo na veliki napravi, zato grem hrabro naprej. Vesel sem, da je Petru uspelo. Prve stopničke je vknjižil ravno na svetovnem prvenstvu, poleg tega ima še medaljo. Privoščim mu."

Hvala, ki ima to sezono v žepu že dva naslova mladinskega svetovnega prvaka, pa po tekmi ni bil najbolj zadovoljen: "Prav jezen sem nase, saj sem spet naredil napako pri odrivu. Spet sem zamudil odskok in očitno bom moral jesti malo več korenja, da bom bolje videl, kje je odskočna miza." Še en debitant na prvenstvu Pungertar pa je bil z današnjim nastopom zadovoljen: "Seveda sem zadovoljen. Uvrstil sem se v finale in v drugi seriji mi je uspel dober skok."

Janusa pred skokom Prevca ni zvijalo

"Ta medalja je brez dvoma nekako krona letošnje sezone. Za nami je ena najuspešnejših sezon v zgodovini slovenskih skokov. Jaz sem vesel tega rezultata Petra. Že večkrat so se mu le za malo izmuznile stopničke, danes jih je pa le ujel," je bil po novem velikem uspehu slovenskih smučarskih skokov vesel glavni trener reprezentance Goran Janus.

Janus je razkril, da pred finalnim skokom Prevca, ko je bilo na vrhu skakalnice le še pet najboljših po prvi seriji, ni imel treme. "Ne, zvija me nič ne, saj je tekem v sezoni veliko in v bistvu je tudi svetovno prvenstvo le ena izmed tekem," je dejal Janus in pohvalil svoje sodelavce: "Imamo odličen strokovni štab - tu so moji pomočniki Jani Grilc, Nejc Frank, Matjaž Polak, imamo še dva fizioterapevta, seveda pa je Peter tisti, ki je svoje dobro oddelal na skakalnici."

Janus je dodal, da bodo s fanti nazdravili uspehu, kakšna večja praznovanja pa bodo morala še malo počakati: "Nazdravili bomo, a jutri nas že čaka nova tekma. Tako da ... gremo naprej!"

Bardal v boju za zmago ugnal Schlierenzauerja

Zmage se je razveselil Bardal, ki je vodil že po prvi seriji, v finalu pa le še potrdil uspeh: "Danes je zame res lep dan. Lahko rečem, da živim svoje sanje. Današnja tekma je bila zelo težka in res sem vesel. Težko je ubesediti vse, kar ta čas čutim."

Drugi je bil avstrijski as Schlierenzauer, ki je tako še drugič v karieri osvojil naslov svetovnega podprvaka na manjši skakalnici. "Zelo sem zadovoljen, saj je bil danes zelo težek dan. Moja skoka nista bila najboljša. A vesel sem, da sem svoj cilj pred prvenstvom, da bi osvojil vsaj eno kolajno, zdaj izpolnil, tako da grem lahko mirno naprej v naslednje tekme," je dejal Schlierenzauer, ki ga je zmage najbrž stalo taktiziranje avstrijskega trenerja, ki pred njegovim skokom vedno zniža zaletišče, a tudi tokrat to ni bila zmagovita poteza.

Jutri bo na svetovnem prvenstvu na sporedu (ob 17. uri) še ena tekma v smučarskih skokih. Prvič doslej na SP bo na sporedu tekma mešanih ekip, ko barve posamezne reprezentance branita po dve dekleti in dva fanta. Znano je, da bosta za Slovenijo skakali Špela Rogelj in Urša Bogataj, medtem ko bo glavni trener moške reprezentance Goran Janus še izbral dva skakalca.

Končni vrstni red:


1. Bardal (Nor) 252,6 točke

2. Schlierenzauer (Aut) 248,4

3. Prevc (Slo) 244,3

4. Freund (Nem) 242,6

5. Morgenstern (Aut) 242,0

...

22. Hvala 222,3

24. Pungertar 219,7

26. Kranjec 219,2



Vrstni red po 1. seriji:


1. Bardal (Nor) 124,1 točke (103,5 metra)

2. Stoch (Pol) 121,3 (100)

3. Schlierenzauer (Avt) 120,0 (98)

4. Freitag (Nem) 119,3 (103,5)

5. Prevc (Slo) 118,3 (102,5)

...

14. Kranjec 110,9 (100)

23. Hvala 107,2 (97)

28. Pungertar 105,4 (93,5)

...