Prisiljeni bodo spremeniti program

Jerca Vranič, študentka drugega letnika novinarstva in španščine po starem programu, je za sprejem na dvopredmetni študij potrebovala dober šolski uspeh in visoko povprečje na maturi. Da bodo ta program leto kasneje ukinili, ni vedela. Če ne izpolni pogojev za napredovanje v višji letnik, mora spremeniti študijski program.

FDV je študente opozorila na problem prehoda na bolonjske programe, obvestila o spremembi so spomladi minulo leto poslali na njihove domače naslove, informacije glede vpisa pa so bile objavljene tudi na njihovi spletni strani. Za Jerco je bilo prepozno, saj se je na fakulteto vpisala marca 2004.

Dvopredmetni programi na FDV ne obstajajo samostojno, ampak se izvajajo le v povezavi s Filozofsko fakulteto (FF), ki je tudi matična fakulteta tem študentom. Ker v študijskem letu 2005/2006 ta še ni imela prenovljenih programov, vpisovanje na FDV, ki je prenovila programe, ni bilo mogoče. Študenti sicer svoj dvopredmetni študij lahko dokončajo, a le z rednim napredovanjem v višji letnik. Preprosto povedano: če Jerca ne izpolni pogojev obeh fakultet, ne more niti napredovati v tretji letnik niti ponavljati drugega letnika ali pavzirati. Njen program je namreč ukinjen.

Drug program in še enkrat v prvi letnik

Take primere rešuje 48. člen zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o visokem šolstvu, po katerem študenti, ki "zaradi postopnega uvajanja študijskih programov ne morejo ponavljati letnika po študijskih programih, v katere so se vpisali, nadaljujejo in končajo študij po novih študijskih programih".

Jerca ima v primeru neizpolnjenih obveznosti za tretji letnik tri izbire: ker je španščina le dvopredmetni program (ne more je študirati samostojno kot na primer angleščino), si mora izbrati še en dvopredmetni program na FF (na primer japonščino), lahko vpiše samostojni program novinarstva na FDV ali samostojni program na FF oziroma na kateri koli drugi fakulteti. V vsakem primeru pa se mora ponovno vpisati v prvi letnik.

Vsi taki primeri se rešujejo individualno. Če študenti ne izpolnjujejo zahtevanih pogojev, lahko vložijo prošnjo za vpis v višji letnik, h kateri morajo predložiti vsa dokazila. Z njimi podrobno utemeljijo razloge za neizpolnjevanje obveznosti, mnenje pa podata obe fakulteti.

Po besedah Neli Babić, vodje referata za dodiplomski študij na FDV, so take primere že imeli, študenti pa so se glede na lastne želje vpisali v tekoči samostojni program. Večjih težav z vpisom v višji letnik ne pričakujejo, saj je vpis na FDV možen tudi, če študentu manjkata dve obveznosti, s čimer je seznanjena tudi Jerca. "Težava ni toliko zaradi FDV kot FF, saj imamo spregledljive in nespregledljive pogoje. Poleg tega so izpiti v drugem letniku bistveno težji," doda.

Na filozofski fakulteti za zdaj bolj improvizirajo

Prodekan na FF Nikolaj Jež pravi, da "fakultetne komisije in senati zdaj bolj improvizirano rešujejo nastali problem". Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pa menijo, da študent nosi odgovornost sam, saj zakon določa, da se študenti ob rednem napredovanju izobražujejo in dokončajo študij pod pogoji, ki so veljali ob njihovem vpisu. Notranji predpisi fakultet pa določajo načine za reševanje posameznih primerov, kadar študent ni mogel opraviti pogojev v predpisanem roku.

Kako je s pravico do ponavljanja

Tudi mnenja o ponavljanju letnika so različna. Po zakonu naj bi študenti imeli tako pravico do ponavljanja kot tudi do stare diplome, a pri komisiji za pritožbe Univerze v Ljubljani prevladuje pravno stališče, da ponavljanje letnika ni "izvorna" pravica, ampak le možnost, ki jo lahko posamezna fakulteta podrobneje opredeli. "Ogroženi" študenti bodo svoje težave morali reševati individualno, razplet pa ne bo nujno pozitiven.