Katarci so na zadnjem svetovnem prvenstvu osvojili le 20. mesto, a so od takrat močno spremenili svojo zasedbo. Ob peščici domačih igralcev zanjo nastopajo štirje rokometaši iz BiH, po dva iz Črne gore in Kube ter po eden iz Egipta, Tunizije, Francije, Španije in Srbije, vodi pa jih eden najbolj uspešnih rokometnih trenerjev vseh časov, Španec Valero Rivera.

In že vse od uvodnih minut je bilo jasno, da Katarci danes ne bodo lahek zalogaj za Slovence, saj so si v le nekaj minutah priigrali tri gole prednosti. Tudi ko je Slovenija obrnila izid v svojo korist in povedla z 10:7, se domačini prvenstva niso predali in so uspeli do konca prvega polčasa priti do treh golov prednosti (18:15), v slovenskih vrsti pa je šepala predvsem igra v obrambi.

V drugem polčasu je slovenska reprezentanca nekoliko popravila svojo igro in začela loviti Katarce. Z izenačenjem na 28:28 v 56. minuti se je tik pred koncem tekme tudi povsem vrnila v igro za zmago, a nato v končnici ni uspela postaviti pike na i. Katarci so zaključne minute dobili s 3:1 in slavili zmago, ki ni nezaslužena.

Prvi strelec tekme z 12 goli je bil za Slovence nezaustavljivi Rafael Capote, 7 jih je za Katar dodal Kamalaldin Mallash. Pri Sloveniji je bil najbolj učinkovit Jure Dolenec z 8 goli, Luka Žvižej jih je dodal 7, a je bil tudi osmoljenec tekme, ko je v 59. minuti pri izidu 28:29 zgrešil neoviran strel s šestmetrske črte in domačinom omogočil, da uidejo na dva gola prednosti in si priigrajo odločilno prednost.

Po treh tekmah je Slovenija v skupini A padla na tretje mesto za neporaženima Španijo in Katarjem. Naslednja tekma jo čaka v sredo, ko se bo ob 15. uri pomerila z Brazilijo.

(Foto: Nebojša Tejić / STA)

Slovenija - Katar 29:31 (15:18)



Tekmo so bolje začeli katarski rokometaši in si v prvih minutah priigrali tri gole prednosti (4:1 v 4. minuti). Slovenci so se nato prebudili in začeli loviti tekmeca, ki so ga v 12. minuti tudi ujeli, kmalu za tem pa prvič na tekmi tudi povedli (8:7). Po polovici prvega polčasa je Slovenija vodila že z 10:7, a se Katarci niso predali in so v treh minutah izid poravnali ter v nadaljevanju prevzeli pobudo in pred odmorom prišli do prednosti. V 26. minuti so povedili s +2 (15:13), ob koncu prvega polčasa pa so imeli celo še za gol več prednosti (18:15). Slovenski rokometaši v prvem polčasu niso navdušili, v nadaljevanju pa bodo morali popraviti predvsem igro v obrambi.


Začetek drugega polčasa je nakazoval, da bodo Slovenci uspeli prevzeti vajeti igre v svoje roke, saj so zaostanek hitro znižali le na en gol (19:18), toda Katarci so se ponovno izkazali za zelo trdožive. Domačini so izkoristili nekaj slabših minut naših rokometašev in so si v 43. minuti priigrali najvišjo prednost na tekmi (24:19), varovanci Borisa Denića pa so se znašli pred težko nalogo.


Visok zaostanek je Slovence očitno prebudil, saj so strnili vrste in v zgolj nekaj minutah skoraj povsem izničili zaostanek (24:25 v 49. minuti), izenačiti pa jim nato nikakor ni uspelo in razlika se je nekaj časa gibala od enega do dveh zadetkov v korist Katarja. Nepopustljivost se je našim rokometašem le obrestovala, ko so tekmeca ujeli v 56. minuti (28:28) in obetala se je zelo napeta končnica. A če je že kazalo, da se bodo Slovenci morda le izvlekli in uspeli zmagati, so v zaključku zopet odpovedali in Katar je slavil sladko zmago s 31:29.


Prvi strelec tekme je bil z 12 goli Capote, 7 jih je za Katar dodal Mallash. Pri Sloveniji je bil najbolj učinkovit Dolenec z 8 goli, L. Žvižej jih je dodal 7.