Nadal se je po več kot treh mesecih prisilnega počitka vrnil na teniška igrišča. Nazadnje je igral na turnirju za grand slam v Wimbledonu v začetku julija. Takrat je v osmini finala po štirih nizih izgubil proti Nicku Kyrgiosu. Pred turnirjem v Pekingu je sicer pred dnevi odigral ekshibicijski dvoboj v Kazahstanu, kjer je premagal Francoza Jo-Wilfrieda Tsongaja s 6:7 (2), 6:3, 6:4.

Danes je v prvem krogu Pekinga s 6:4 in 6:0 premagal Gasqueta. To je bil že 13. medsebojni obračun teh dveh igralcev, vedno pa je slavil Španec. Za zmago je potreboval vsega 78 minut. Drugi nosilec je izkoristil štiri od sedmih brejk priložnosti, osvojil pa je 73 odstotkov točk na svoj prvi servis. V drugem krogu se bo Nadal pomeril z nemškim kvalifikantom Petrom Gojowczykom, ki je danes v treh nizih ugnal Hrvata Iva Karlovića.

Prvič po odprtem prvenstvu ZDA je zaigral tudi prvi igralec sveta Novak Djoković. Srb je imel še manj dela kot Nadal. Španca Guillerma Garcio-Lopeza je po 63 minutah igre premagal s 6:2 in 6:1. Djoković bo v drugem krogu igral proti Kanadčanu Vaseku Pospisilu.

Za presenečenje dneva pa je na turnirju v Tokiu poskrbel domačin Tatsuma Ito. Igralec, ki na turnirju nastopa s povabilom organizatorja, je prvem krogu premagal prvega nosilca Stana Wawrinko. Četrti igralec sveta je klonil v dveh nizih. Bilo je 7:5 in 6:2 za 26-letnega Japonca.