Potem ko so igralci v torek na OP Avstralije omedlevali, bruhali in so jih grabili krči, se je visoka vročina, temperature so vnovič presegle 40 stopinj Celzija, nadaljevala tudi danes. A zdi se, da ta ni zmotila najboljših, saj niso dopustili presenečenj. Prva nosilka Serena Williams je na dobri poti k še šestemu naslovu v Melbournu, potem ko je zlahka dobila dvoboj proti Srbkinji Vesni Dolonc s 6:1 in 6:2. V tretjem krogu se bo pomerila z boljšo iz dvoboja med Danielo Hantuchovo in Karolino Pliskovo. Letos lovi zgodovinski dosežek Chris Evert in Martine Navratilove, ki sta osvojili po 18 turnirjev za grand slam.

Dvaintridesetletnica je po dvoboju priznala, da je bilo vseh 63 minut na stadionu Roda Laverja peklenskih, kot v pečici, zato je želela čim hitreje do zmage. "Tekmica je bila dobra igralka. Zelo hitro se giba po igrišču. A menim, da je odločilno razliko naredil moj odličen servis," je dejala Williamsova, ki je servirala tudi s 185 km/h.

Na vprašanje, kako ostane hladna v veliki vročini, je ameriška zvezdnica v smehu odvrnila: "Ne vem. Predstavljam si, da sem na Havajih in deskam na valovih. Potem nekako gre. A vseeno sem se vso noč pred dvobojem zbujala in ves čas skrbela, da dovolj pijem, saj se bojim, da bi v tej vročini prišlo do krčev."

Zlahka napredoval tudi Đoković

Dobro formo je pokazal tudi drugi nosilec in trikratni branilec naslova v Melbournu Srb Novak Đoković, nad katerim zdaj bdi legendarni Boris Becker. Nole je gladko (6:0, 6:4, 6:4) premagal Argentinca Leonarda Mayerja za svojo 23. zaporedno zmago na OP Avstralije. V naslednjem krogu ga čaka Uzbekistanec Denis Ištomin, ki je izločil Rusa Dimitrija Tursunova.

Čeprav je pred štirimi leti zaradi vročine predal dvoboj proti Andyju Roddicku, se je tokrat tudi on brez težav spopadel s temperaturami blizu 40 stopinj Celzija. "Ko leta tečejo, pridobivaš izkušnje in postaneš bolj dozorel kot igralec. V življenju sem se naučil veliko stvari. Tudi fizično sem precej močnejši kot v minulih letih, kar je zelo pomembno, ko igraš v tako ekstremnih razmerah," je poudaril srbski zvezdnik.

Lanski polfinalist, tretji nosilec Španec David Ferrer, ki je lani klonil proti Đokoviću, je potreboval nekaj več kot tri ure, da je premagal Francoza Adriana Mannarina, 71. igralca z lestvice ATP. Napredovala sta tudi sedmi nosilec Čeh Tomaš Berdych, ki je gladko izločil Francoza Kennyja De Schepperja, in deveti nosilec Francoz Richard Gasquet, ki je prav tako proti Rusu Nikolaju Davidenku potreboval le tri nize.

Srebotnikova v drugem krogu, v noči na četrtek na igrišče oba Blaža

Srebotnikova, ki je skupaj s Čehinjo Kveto Peschke na odprtem prvenstvu Avstralije četrta nosilka med dvojicami, se je po malo več kot uri in pol igre uvrstila v drugi krog. Slovensko-češka dvojica je z 2:6, 6:3 in 6:2 ugnala romunski par Alexandra Cadantu - Simona Halep. V drugem krogu se bosta Srebotnikova in Peschkejeva pomerili s poljsko dvojico Katarzyna Piter - Alicja Rosolska.

Hitro pa je z nastopi končala Andreja Klepač.V paru s Hrvatico Darijo Jurak sta po slabi uri in pol igre s 3:6 in 6:7 (2) v prvem krogu klonili proti domačinkama Monique Adamczak in Olivii Rogowski.

V noči na četrtek bosta v Melbournu spet zaigrala tudi oba Blaža, Kavčič in Rola, ki sta bila uspešna v prvem krogu turnirja. Kavčiča v Hisense Areni čaka obračun s šestim nosilcem Švicarjem Rogerjem Federerjem, Rola pa bo na igrišču številka 19 lopar prekrižal s Slovakom Martinom Kližanom.