Murray je brez težav izločil Francoza Jeremyja Chardyja (6:4, 6:1, 6:2), tako da je imel po dvoboju še dovolj moči in volje, da je proti svojemu naslednjemu tekmecu v polfinalu že usmeril nekaj strupenih puščic. Ne sicer iz njegovih ust, temveč iz njegove ekipe, so prišle izjave, da organizatorji v Avstraliji močno favorizirajo Rogerja Federerja. Drugače, pravijo, si ne znajo razložiti, zakaj Federer vse svoje dvoboje igra na osrednjem igrišču in to v poznih večernih urah, ko vročina v Melbournu nekoliko popusti, Murray pa nastopa v žgočem soncu in vsakič na drugem igrišču.

Federer za odgovor na provokacijo ni imel časa, saj ga je na igrišču čakal trdoživ tekmec, finalist Australian Opna iz leta 2008. Švicar do četrtfinala - zanj 35. zaporednega na turnirjih za grand slam, ni izgubil niti enega servisa v 57 igrah, še manj seveda niza. Proti Tsongaju je izgubil dva, a suvereno dobil odločilnega petega (7:6, 4:6, 7:6, 3:6, 6:3), tako da še naprej ostaja v igri za 18. veliki naslov.

Najstnica izločila poškodovano Sereno

Zmaga nad Sereno Williams, ki je veljala za glavno favoritinjo in ki je imela v Melbournu precej težav z zdravjem - na začetku gleženj, nato bolečine v hrbtu, je mlado Sloane Stephens v trenutku izstrelila med zvezde. V dvoboju življenja je premagala svojo veliko vzornico, ki jo je do letos gledala le na plakatih v svoji sobi. "Zdaj je čas, da zamenjam te plakate in na zid obesim svojega," se je po zmagi šalila temnopolta igralka, ki je pred polnimi tribunami Rod Laver Arene slavila s 3:6, 7:5 in 6:4. Z zmago je dobila tudi manjšo stavo s kolegom Samom Querreyjem; kdo od njiju bo prvi prišel v Top 20 na svetu - Stephensova bo na novi lestvici 11. ali 12. - in kdo bo imel do konca turnirja v Melbournu več sledilcev na Twitterju.

Hči afroameriške plavalke (Sybil Smith) in igralca ameriškega nogometa (John Stephens) je prvič v karieri nastopila v četrtfinalu turnirja za grand slam in prvič premagala igralko iz Top 10. Stephensova se bo v polfinalu pomerila s prvo igralko sveta, Belorusinjo Viktorijo Azarenko, ki je v četrtfinalu s 7:5 in 6:1 ugnala nekdanjo drugo igralko sveta, zdaj pa 75. z lestvice WTA Rusinjo Svetlano Kuznecovo. Azarenka ima v Melbournu dvanajst zaporednih zmag in je le še dve oddaljena, da postane prva igralka, ki je v zadnjem desetletju ubranila zmago.

Dva koraka stran od rekorda sta tudi brata dvojčka Bob in Mike Bryan. Če se bosta 23. v karieri uvrstila v finale turnirjev za grand slam in nato slavila v finalu, bosta postavila nov rekord po zmagah na velikih turnirjih. Trenutno jim imata dvanajst, enako kot Avstralca John Newcombe in Tony Roche.

V četrtek sta na sporedu polfinala v ženski konkurenci, najprej Šarapova - Na, nato Azarenka - Stephens, program na osrednjem igrišču v Melbournu pa bosta zaključila Novak Đoković in David Ferrer s prvim moškim polfinalom.