Trenutno šesto igralko na lestvici WTA in šesto nosilko letošnjega uvodnega turnirja za grand slam Kvitovo je ukanila povsem neznana 20-letna Tajka Luksika Kumkhum, ki se ji prek kvalifikacij ni uspelo prebiti na nedavna glavna turnirja v kitajskem Shenzhenu in avstralskem Sydneyju, v Melbournu pa je prava junakinja dneva.

"Počutim se zelo vznemirljivo, na kolena sem položila šesto igralko na svetu. Danes je neverjeten dan, presrečna sem," je po "velikem teniškem skalpu" dejala Kumkhumova, ki je navdih in moč na današnjem dvoboju proti Kvitovi črpala od svoje velike vzornice, rojakinje Tamarine Tanasugarn. Tajka je znano Čehinjo premagala s 6:2, 1:6 in 6:4.

Nekoliko manjšo, a zato nič manj odmevno teniško zgodbo je v deželi "tam spodaj" danes spisala tudi Kitajka Zheng Jie, ki je izločila 12. nosilko, Italijanko Roberto Vinci, s 6:4 in 6:3. Izpadla je tudi Rusinja Jelena Vesnina, 23. nosilko je ukanila Američanka Alison Riske s 6:2 in 6:2. V prvem krogu se je poslovila tudi nekdanja prva dama svetovnega tenisa - Venus Williams. Slovito Američanko in sedemkratno zmagovalko turnirjev za grand slam je ukanila Rusinja Jekaterina Makarova z 2:6, 6:4 in 6:4.

Veliko bolje je avstralski turnir odprla njena mlajša sestra Serena. Prva igralka na lestvici WTA in prva nosilka turnirja z nagradnim skladom 21,51 milijona evrov, ki bo naskakovala šesto zmago v Melbournu in 18. na turnirjih za grand slam, je v današnjem uvodnem krogu premagala domačinko Ashleigh Barty s 6:2 in 6:1, v drugem pa jo čaka Srbkinja Vesna Dolonc.

Đoković kljub 'rji' brez težav v drugi krog

V moški konkurenci je bilo prav tako doseženih nekaj presenetljivih izidov, med drugim je izpadel 12. nosilec, Nemec Tommy Haas. Petintridesetletni veteran teniških igrišč in 12. nosilec letošnjega turnirja v Melbournu je zavoljo bolečin v desni rami v drugem nizu predal dvoboj Špancu Guillermu Garcii-Lopezu.

Drugopostavljeni Srb Novak Đoković je zmagovito začel pohod na četrto zaporedno zmago v Melbournu. V uvodnem krogu je po uri in 50 minut ugnal Slovaka Lukaša Lacka s 6:3, 7:6 (2) in 6:1, po zmagi pa je dejal: "To je moj prvi pravi tekmovalni dvoboj v tej sezoni po petih do šestih tednih premora. V uvodnih dveh nizih sem bil malce 'zarjavel', v zadnjem pa sem vendarle ujel pravi ritem, pa tudi moj 'backhand' je bil veliko boljši."

V naslednjih dneh bodo v Melbournu nastopili tudi slovenski predstavniki in predstavnice. Blaž Kavčič se bo pomeril s Čehom Radekom Štepanekom, Aljaž Bedene z Nemcem Philippom Kohlschreiberjem, Blaž Rola z Argentincem Federicom Delbonisom. Polono Hercog čaka obračun s Francozinjo Alize Cornet, Tadejo Majerič pa s Hrvatico Ajlo Tomljanović. V dvojicah bosta nastopili tudi Katarina Srebotnik in Andreja Klepač.