Za Nadala, lani zaradi poškodbe kolena v Avstraliji ni igral, je to tretji finale v Melbournu, tokrat je zanj v Rod Laver Areni potreboval 2:24 ure, uspešno pa je prestižni dvoboj s Federerjem, ki je na turnirjih za grand slam osvojil že 17 naslovov, končal že z drugo zaključno žogico. Doslej je Nadal v Melbournu slavil le leta 2009, na turnirju za grand slam pa je s Federerjem zadnjič izgubil v finalu Wimbledona leta 2007.

"Danes sem tukaj pokazal svojo najboljšo igro na tem turnirju," je takoj po zmagi dejal Nadal, ki v dvobojih s Federerjem zdaj vodi s 23:10, in dodal: "Vesel in ponosen sem, da sem spet v finalu." Da je dvoboj z Federerjem nekaj posebnega, je Španec priznal tudi tokrat: "Vedno je zelo čustveno. Igrala sva že zelo velikokrat in tudi današnji dvoboj je bil zelo pomemben. Je izjemen šampion in zame je vselej čast, ko se pomeriva."

Federer je bil enakovreden tekmec le v prvem nizu. Kasneje je bil Španec enostavno boljši tekmec, saj je igral takorekoč brez napake in kaznoval majhne priložnosti, ki mu jih je ponujal Švicar. "V prvem nizu je bilo res težko. Odigrala sva nekaj težkih točk, Roger pa je pokazal zelo agresivno igro in skušal hitro zaključevati točke," je še povedal zmagovalec.

Kako pomemben je dvoboj teh igralcev najbolje razloži statistika. Na zadnjih 42 turnirjih za grand slam sta zmagala 30-krat, ostalih 12 naslovov pa so si razdelili Andy Roddick, Gaston Gaudio, Marat Safin, Novak Đoković, Juan Martin del Potro in Andy Murray.

Federer je izgubil tudi primat v švicarskem tenisu, kjer bo po novem številka ena Wawrinka. Slednji bo Nadalu v 19. finalu na turnirju za grand slam skušal preprečiti 14. zmago, s čimer bi se slednji na večni lestvici na drugem mestu izenačil z Američanom Petom Samprasom. A naloga bo težka. V medsebojnih dvobojih Nadal vodi z 12:0.

Krvnicama Srebotnikove naslov v ženskih dvojicah

Italijanki Sara Errani in Roberta Vinci sta zmagovalki odprtega teniškega prvenstva Avstralije v Melbournu v konkurenci ženskih dvojic. Italijanki, ki sta v polfinalu izločili Slovenko Katarino Srebotnik in Čehinjo Kveto Peschke, sta za naslov premagali rusko kombinacijo Jekatarino Makarovo in Jeleno Vesnino s 6:4, 3:6, 7:5.

Italijanki Erranijeva in Vincijeva sta tako uspešno ubranili lanski naslov ter drugič zapored zagospodarili v Melbournu. V finalu sta nadigrali ruski par, peti nosilki turnirja, katerima sta prepustili drugi niz, v tretjem pa sta Rusinji celo vodili s 5:2, a sta Italijanki nadoknadili razliko, Rusinji sta zapravili dve zaključni žogici, ter se nazadnje veselili nove krone.

Erranijeva in Vincijeva sta v skupnih nastopih vpisali še četrti naslov v ženskih dvojicah na turnirjih velike četverice, pred dvojnim zmagoslavjem po vrsti v Melbournu sta v letu 2012 dobili tudi naslova na turnirjih Roland Garros in US opnu.

Znana sta tudi finalna dvojca v konkurenci mešanih dvojic, v katerih je Srebotnikova prav tako nastope v Avstraliji končala v polfinalu. Za lovoriko se bosta udarili indijsko/romunski in francosko-kanadski kombinaciji. Sania Mirza in Horia Tecau, ki sta šesta nosilca, bosta loparja prekrižala s Kristino Mladenović in Danielom Nestorjem.