Današnji obračun, ki so ga mnogi poimenovali »epski«, je pripadel Nadalu, ki je pariški rekord popravil že na 58 zmag v 59 nastopih, odločilno pa je bilo le nekaj malenkosti, saj je Španec šele v petem nizu zlomil odpor prvega igralca sveta.

Đoković je bil prvič na robu poraza že v četrtem nizu, ko je Nadal serviral za zmago, vendar je srbski zvezdnik hladnokrvno dobil niz, ko je bil uspešen v podaljšani igri. Ko se je po vodstvu Đokovića z 2:0 v petem nizu že zdelo, da bo prvi nosilec pripravil preobrat in izločil branilca naslova, je Nadal potrpežljivo čakal na svojo priložnost. Dočakal jo je v osmi igri, ko je vrnil Đokoviću odvzem servisa, v zadnji 16. igri pa mu je uspel še en break za končno zmago in še osmo uvrstitev v finale odprtega prvenstva Francije.

Razočarani Đoković za poraz krivil tudi po njegovem slabo pripravljeno igrišče Philippa Chatrierja

»To je zame zelo posebna zmaga in čestitke Novaku, res je pravi šampion. Verjamem, da bo enkrat osvojil tudi Roland Garros,« je takoj po zmagi dejal 27-letni Španec in dodal: »Ko sem serviral za zmago, sem vedel, da bo izjemno težko, saj sem serviral proti vetru. Današnji dvoboj je bil podoben finalnemu na lanskem odprtem prvenstvu Avstralije, ko je po petih nizih zmagal Novak. Tokrat sem zmagovalec jaz in to je gotovo eden od čarov našega športa. Novak je velik borec in navdušen sem nad igro, ki sva jo prikazala.«

Medtem pa je razočarani Đoković za poraz krivil tudi po njegovem slabo pripravljeno igrišče Philippa Chatrierja. Po porazu je jezno »napadel« organizatorje, da je bila igralna površina slaba in da so njegove pozive, naj jo popravijo, enostavno prezrli. Srbski igralec je trdil, da je igrišče presuho in da drsi, zato se je težko premikati, na kar je med dvobojem opozoril tudi glavnega sodnika.

»Želel sem, da bi igrišče polili z vodo. Ne zato, da bi se moj tekmec spotaknil ali kaj podobnega, ampak zato, ker menim, da je bilo presuho. Veter je precej peska spihal in po vsaki menjavi sem spraševal, kdaj bodo popravili igralno površino. Le 30 sekund traja, da se površina zmoči. Res se ni dalo igrati. Mislim, da je bilo to narobe, da niso upoštevali mojih želja,« je dejal Đoković, ki mu v zbirki grand slamov manjka le še Roland Garros.

Po svojem petem porazu proti Nadalu na pariškem pesku je Srb čestital tekmecu: »Iskrene čestitke mojemu nasprotniku. Pokazal je pogum in vztrajal pri svoji igri in drznih udarcih, tudi ko je zaostajal za break.«

Za drugo mesto v nedeljskem finalu bosta loparja prekrižala šesti nosilec Francoz Jo-Wilfried Tsonga in četrti nosilec Španec David Ferrer.

* Izid, polfinale:

Rafael Nadal (Špa/3) - Novak Đoković (Srb/1) 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3), 9:7

Srebotnikova ostala brez finala

Najboljša slovenska teniška igralka dvojic Katarina Srebotnik je na odprtem prvenstvu Francije v Parizu v konkurenci ženskih dvojic nastope končala v polfinalu. Skupaj z Rusinjo Nadjo Petrovo, s katero sta tretji nosilki, sta v polfinalu izgubili proti italijanski dvojici Sara Errani - Roberta Vinci, ki je slavila zmago s 6:3, 5:7 in 6:3.

Erranijeva in Vincijeva, prvi nosilki turnirja, se bosta za naslov na OP Francije pomerili s četrtima nosilkama, Rusinjama Jekaterino Makarovo in Jeleno Vesnino.

* Izida, ženske dvojice:

- polfinale:

Sara Errani/Roberta Vinci (Ita/1) - Katarina Srebotnik/Nadja Petrova (Slo/Rus/3) 6:3, 5:7, 6:3;

Jekaterina Makarova/Jelena Vesnina (Rus/4) - Andrea Hlavačkova/Lucie Hradecka (Češ/2) 6:4, 7:5.