Potem ko je Kavčič na igriščih Flushing Meadowsa kazal dobre igre in v prvih dveh krogih zadnjega letošnjega turnirja za veliki slam brez izgubljenega niza premagal dva igralca iz najboljše 50-erice na lestvici ATP, ga je v tretjem zaustavila poškodba.

Kavčič se je veselil dvoboja s tretjim nosilcem US Opna in četrtim igralcem z lestvice ATP Wawrinko, a so mu nastop preprečile bolečine v stopalu, ki kljub posredovanju zdravnikov niso popustile, zato je dvoboj predal.

"Razočaranje je res veliko, ne vem, če sem bil že kdaj tako razočaran. Te tekme sem se res veselil, ker sem verjel, da sem lahko nevaren tekmec tudi najboljšim," je ob tem dejal Kavčič.

"Zdravniki sumijo, da gre za razpoko dveh majhnih kosti, ki sta pod blazinico na stopalu ob strani. Poskusili smo vse. Z injekcijo sicer nisem čutil ničesar, vendar bi bilo pod injekcijo igrati tenis na tej ravni nevarno, saj bi bila noga mrtva. Brez injekcije pa je bolečina tako velika, da nisem mogel stopiti na nogo. Začelo se je že predvčerajšnjim zvečer, včeraj sem se potem zbudil in s težavo hodil. Tako da ... Počutim se res izjemno, forma je res dobra, fizično se sicer počutim odlično, kot da bi lahko tekel še cel teden," je iz New Yorka sporočil Kavčič in dodal: "Ko se zdi, da je vse na mestu, pride to. Ne morem verjeti ..."

Naprej tudi Đoković in Murray, slovo Kvitove

Poleg Wawrinke sta na zadnjem grand slamu sezone v New Yorku napredovala v osmino finala še številka 1 svetovnega tenisa Srb Novak Đoković in olimpijski zmagovalec Škot Andy Murray. Pri ženskah se je poslovila 3. nosilka Čehinja Petra Kvitova.

Medtem ko v moški konkurenci letos na odprtem prvenstvu ZDA še ni bilo večjih presenečenj, pa je ženska že krepko osiromašena, veliko igralk iz najboljše deseterice se je poslovilo že pred osmino finala. Medtem ko je izjemno prepričljiva le prva igralka sveta Američanka Serena Williams, ki v Flushing Meadowsu lovi že 18. naslov na turnirjih velike četverice, pa je na zadnje pokleknila Kvitova.

Williamsova pa je dobila še 75. dvoboj na US Opnu in v tretjem krogu gladko ugnala rojakinjo, v Uzbekistanu rojeno levičarko Varvaro Lepchenko (6:3, 6:3). Za vstop v četrtfinale se bo pomerila z Estonko Kaio Kanepi.

Zaradi vetra morala prilagoditi igro

"Zaradi močnega vetra sem morala malenkost prilagoditi svojo igro, pri čemer mi je z odličnimi nasveti pomagala moj trener," je po zmagi v tretjem krogu dejala 32-letnica, ki lahko postane prva po legendarni Chris Evert leta 1970, ki bi osvojila tri naslove OP ZDA zapored. "Moja tekmica je igrala na res visoki ravni, a uspelo mi je narediti, kar je bilo treba za zmago," je še dejala najboljša igralka na svetu.

Zmagovalka Wimbledona in tretja nosilka OP ZDA Kvitova je izpadla proti srbski kvalifikantki Aleksandri Krunić, ki je zmagala gladko, dvakrat s 6:4. Tako se je Kvitova pridružila drugi nosilki Romunki Simoni Halep, četrti Poljakinji Agnieszki Radwanski, šesti Nemki Angelique Kerber ter osmi nosilki Srbkinji Ani Ivanović, ki nobena ni prestala uvodnih krogov.

Mladi up tenisa, sedma nosilka Kanadčanka Eugenie Bouchard je komaj prestala večerni obračun proti Čehinji Barbori Zahlavovi-Štrycovi. Na koncu se je po treh nizih s 6:2, 6:7 (2) in 6:4 le uvrstila med najboljših 16 igralk turnirja.

V moški konkurenci so favoriti gladko napredovali v osmino finala. Varovanec nemške legende Borisa Beckerja, Đoković, je s 6:3, 6:2, 6:2 odpravil Američana Sama Querreyja. "Sam ima res odličen začetni udarec, a se po igrišču ne premika tako dobro. Zato sem se trudil, da ga ves čas dvoboja čim bolj pošiljam z enega na drug konec igrišča, menjam ritem igre in to mi je danes dobro uspelo," je dejal Đoković, ki je za zmago potreboval vsega 85 minut. V naslednjem krogu ga čaka Nemec Philipp Kohlschreiber, ki je po treh dobljenih podaljšanih igrah s 3:1 ugnal še enega Američana Johna Isnerja (ZDA v moškem delu turnirja nima več predstavnikov), čeprav je tekmec dosegel kar 42 asov.

Murray je s 6:1, 7:5, 4:6, 6:2 premagal Rusa Andreja Kuznjecova. Zmagovalec OP ZDA iz leta 2012 se bo v osmini finala pomeril s Francozom Jo-Wilfriedom Tsongajem.