Šarapova se je morala za svoje napredovanje potruditi, v treh nizih jo je namučila pogumna rojakinja Aleksandra Panova. Šarapova je morala celo rešiti dve zaključni žogici nasprotnice, na koncu pa je le zmagala s 6:1, 4:6, 7:5. Če bo Šarapova osvojila turnir, se bo prebila na prvo mesto lestvice WTA.

"Če povem po resnici, nisem želela biti na igrišču dve uri in pol, kolikor je trajal dvoboj. A pridejo kdaj tudi dnevi, ko ne odigraš svojega najboljšega tenisa, včasih je lahko le toliko dober, da napreduješ v naslednji krog. Bila sem le točko oddaljena od slovesa na tem turnirju, zato sem zdaj lahko več kot srečna, da sem se uspela prebiti naprej," je po uvrstitvi v tretji krog dejala Šarapova.

Federer in Murray brez težav

Manj dela je imel drugi igralec sveta Švicar Federer. Sicer je oddal prvi niz Italijanu Simoneju Bolelliju, a je nato le zaigral v svoji stari maniri in zmagal s prepričljivih 3:6, 6:3, 6:2 in 6:2. Federer na tem turnirju lovi že peti naslov, skupno pa že 18. turnirski grand slam. Po slabšem prvem nizu je zamenjal taktiko in nato pometel s tekmecem.

"Simone je res dobro igral v prvem nizu, tudi sam nisem igral slabo, a sem se moral nato precej bolj truditi. Ko sem naredil prvi break, sem si lahko malo oddahnil, potem se je pritisk zmanjšal in zaigral sem bolje. Nasprotnik proti meni ni imel veliko izgubiti, kar je lahko včasih velika prednost, včasih pa tudi slabost, enako velja, če si favorit," pa je po dvoboju dejal Federer. Švicar se je doslej v Melbournu v 16 poskusih zmeraj prebil v tretji krog, v polfinale pa se je uvrstil na zadnjih 11 avstralskih turnirjih.

Šestopostavljeni Britanec Andy Murray z nasprotnikom ni imel težav, lokalnega matadorja Marinka Matosevica je matiral s 6:1, 6:3 in 6:2. Napredovali so tudi sedmi nosilec, Čeh Tomaš Berdych, pa desetopostavljeni Bolgar Grigor Dimitrov ter 10. nosilka Rusinja Jekaterina Makarova.

Konec za Polono Hercog, Klepačeva uspešna v dvojicah

Je pa z nastopi v Melbournu že končala Slovenka Polona Hercog. Kamničanka je v drugem krogu po treh nizih izgubila proti Čehinji Lucie Hradecka s 4:6, 6:3 in 6:2.

Hercogova, 88. igralka sveta, je morala danes priznati premoč Čehinji Hradecki, sicer 142. igralki z jakostne lestvice WTA. Čehinja je bila prvovrstno presenečenje prvega kroga, saj je v uvodnem dvoboju premagala tudi petopostavljeno Srbkinjo Ano Ivanović. Čehinja je danes proti Štajerki sprožila pet asov, Hercogova v nasprotno smer le dva, k temu je dodala še pet winnerjev, dvoboj pa je trajal uro in 48 minut. Čehinjo zdaj v nadaljevanju čaka Nemka Julia Goerges, 73. igralka sveta.

Za razliko od Hercogove je bila med dvojicami uspešna Andreja Klepač, ki je v prvem krogu ženskih dvojic združila moči s Poljakinjo Klaudio Jans-Ignacik in uvodoma s 7:6 (5), 5:7 in 7:6 (2) premagala srbsko-špansko navezo Jelena Janković - Arantxa Parra Santonja.

Bodo pa ženske dvojice minile brez štirikratnih prvakinj, saj sta nastope med dvojicami odpovedali ameriški igralki, sestri Venus in Serena Williams. To je sporočil tiskovni predstavnik turnirja, ki pa razloga za odpoved ni navedel. Američanki sta v torek dobili svoja uvodna posamična dvoboja, v Melbournu pa sta že štirikrat zmagali v dvojicah.

Nadal po dobrih štirih urah le strl odpor nepostavljenega Američana

Španski teniški as Rafael Nadal se je pridružil preostalim favoritom v 3. krogu prvega teniškega turnirja za grand slam, potem ko je šele v petem nizu strl odpor ameriškega kvalifikanta Tima Smyczeka. Nekdanja številka ena se bo v 3. krogu pomeril z Izraelcem Dudijem Selo.

Tretji nosilec turnirja v Melbournu je imel v 2. krogu odprtega prvenstva Avstralije z nagradnim skladom 28,28 milijona evrov kar precej težav. Odpor nepostavljenega Američana Smyczeka, 112. igralca sveta, je bil presenetljivo zelo močan.

Sedemindvajsetletni Američan je Nadalu vzel celo dva niza, Nadal je moral vzeti zdravniški odmor, nazadnje pa je 28-letni Španec, ki je doslej vpisal že 14 zmag na turnirjih velike četverice, slavil na podlagi izkušenj z izidom 6:2, 3:6, 6:7 (2), 6:3, 7:5, po štirih urah in 12 minutah dvoboja.

Za zadovoljstvo domačinov pa je pred koncem današnjega teniškega dogajanja v deželi tam spodaj poskrbel Avstralec hrvaškega rodu Bernard Tomić, ki je prav tako po pravem teniškem trilerju v štirih nizih premagal Nemca Philippa Kohlschreiberja s 6:7 (5), 6:4, 7:6 (6), 7:6 (5).