Za Đokovića je to šesti naslov na turnirjev velike četverice, hkrati pa je Srb postal prvi igralec v dobi poklicnega tenisa, ki je na odprtem prvenstvu Avstralije zabeležil tri zmage v nizu. Pred njim sta le dva Avstralca osvojila OP Avstralije trikrat ali večkrat zapored, a to je bilo pred letom 1968 - Jack Crawford v tridesetih letih prejšnjega stoletja in Roy Emerson, ki je zmagal petkrat od 1963 do 1967.

"To je neverjeten občutek. Užitek je držati ta pokal že tretje leto zapored. Brez dvoma je to moj najbolj priljubljen grand slam turnir," je po dvoboju povedal Đoković, ki je bil v Melbournu najboljši tudi leta 2008.

Tretjepostavljeni Murray, ki je v polfinalu izločil drugega nosilca Rogerja Federerja, je napadal svoj drugi zaporedni naslov na turnirjih za veliki slam. Po porazu v dvoboju, ki je trajal tri ure in 40 minut, ostaja tako pri eni zmagi na odprtem prvenstvu ZDA 2012.

Obračun vrstnikov - Đoković in Murray sta rojena le teden narazen - ni bil pretirano razburljiv, saj so gledalci potrebovali skoraj tri ure igre, da so videli prvi odvzem servisa. Prva dva niza sta se namreč končala v podaljšanih igrah, v tretjem pa je Đoković pri 4:3 izkoristil tretjo "break" žogico in prišel do vodstva z 2:1 v nizih. Zapravljena priložnost je 25-letnega Škota vrgla iz tira, tako da je Srb v nadaljevanju imel precej lažje delo do končne zmage. Povedel je s 5:1 in nato izkoristil že prvo zaključno žogico.

Škotu tako ni preostalo drugega kot čestitati tekmecu. "Njegovi dosežki tukaj v Melbournu so neverjetni. Le redkim je to uspelo, zato je zasluženo zmagovalec," je dejal Murray, ki bo ostal na tretjem mestu lestvice ATP. Drugo bo še naprej zasedal Federer, kralj svetovnega tenisa pa ostaja Novak Đoković.

Srb je za zmago prejel 1,8 milijona evrov, tako da se hitro približuje meji 50 milijonov evrov zasluženih v karieri iz turnirskih nagrad, Murray pa se je moral zadovoljiti s polovico te vsote, s katero je presegel mejo 25 milijonov evrov v karieri.