Slovenski rokometaši so po petkovem izjemno dolgem in utrujajočem potovanju iz Slovenije do Pirenejskega polotoka v svoji krstni tekmi na letošnjem svetovnem prvenstvu po pričakovanju na kolena položili tekmece z Arabskega polotoka in jim na četrti medsebojni tekmi prizadejali še četrti poraz. Slovenijo v ponedeljek, 14. januarja, ob 15.45 čaka veliko bolj zahtevna naloga, saj se bo pomerila z Južno Korejo, ki je v današnji uvodni tekmi v Zaragozi izgubila s Srbijo z 22:31.

Slovenski igralci so si na uvodni tekmi postavili le en cilj, tega pa so tudi dosegli. Tokrat v "ospredju" ni bil umetniški vtis, v mednarodnih krogih ne preveč uveljavljeni rokometaši s Srednjega vzhoda, ki jih vodi hrvaški trener Nenad Kljaić, so po "enakovrednem" odporu v prvem polčasu v drugem izgubili korak z veliko kakovostnejšimi in bolj uveljavljenimi slovenskimi rokometaši.

Dober začetek in slabše nadaljevanje prvega polčasa

Uvodna slovenska postava - na vratih je bil Gorazd Škof, na krilnih položajih Luka Žvižej in Gašper Marguč, na zunanjih položajih Jure Dolenec, Uroš Zorman in Sebastian Skube, na mestu krožnega napadalca pa Miha Žvižej - je začela solidno. Globoko tekmečevo obrambno postavitev je dokaj zlahka prebijala s hitrim kroženjem žoge in samostojnimi prodori ter že v peti minuti povedla s 4:1, a nato z ležerno predstavo dovolila, da so se na parketu razmahnili tudi njihovi tekmeci, ki so v petnajsti minuti izenačili na 10:10.

V slovenski igri je bilo enostavno preveč nihanj, islandski sodniški par Hlynur Leifsson-Anton Palsson je spregledal tudi kakšno "koračnico" arabskih rokometašev, ki so nekaj zadetkov dosegli tudi iz naravnost obupanih poskusov. Slovenskega selektorja Borisa Deniča je jezil "mehkejši" pristop njegovih varovancev, a vse je vendarle sprejel dokaj mirno, s številnimi menjavami pa je skušal oživeti slovensko igro.

Gajić ni igral

A tega mu v prvem polčasu ni uspelo, njegovi izbranci so na velik odmor - v prvem polčasu, ob Primožu Proštu in Borutu Mačkovšku, na parket ni stopil niti pomemben člen v slovenski rokometni verigi Dragan Gajić, ki je začutil manjšo bolečino v mišici - odšli s skromno prednostjo dveh zadetkov (17:15).

Slovenski rokometaši so v drugi polovici tekme dvignili raven svoje igre in v 34. minuti povišali na 21:17. Kljaićeva hitra minuta odmora - to je storil tudi v prvem polčasu - ni zaustavila slovenskega naleta, ki so se v nadaljevanju navadili na arabske "nerokometne prijeme", ob tem pa njihova igri ni več tako "hrepenela" po atraktivnih potezah.

Ko so zaigrali resneje, je prednost hitro narasla

V drugi polovici tekme ni bilo več številnih poskusov "lobanja" vratarja ali podaj izza hrbta, takšen pristop brez "nepotrebnega balasta" jim je prinesel predvsem korist. V 47. minuti so povedli z osmimi goli prednosti (26:18) in vidno izboljšali igro v obrambi, saj so v uvodnih enaindvajsetih minutah drugega polčasa prejeli zgolj tri gole.

Po slovenskem vodstvu z 28:18 so se Arabci vdali v svojo usodo in čakali na konec tekme, slovenski rokometaši pa so osvojili načrtovani točki. V slovenski vrsti je bil najbolj učinkovit Gašper Marguč s šestimi goli, Jure Dolenec in Luka Žvižej sta jih dosegla po pet.

Slovenija - Savdska Arabija 32:22 (17:15)


Drugi polčas:


60' - V 51. minuti so po delnem izidu 6:0 Slovenci povedli z 28:18, visoko prednost pa so nato uspeli zadržati vse do konca, ko so se veselili zaslužene zmage, ki so jo kljub vsemu dosegli dokaj zlahka, rezerv v njihovi igri pa je še precej.



45' – V drugem polčasu so Slovenci vendarle zaigrali nekoliko bolj čvrsto v obrambi in njihova prednost je začela počasi naraščati. V 42. minuti so tako prvič na tekmi povedli za 5 golov (23:18), na polovici drugega polčasa pa že za 7 (25:18), kar je vendarle obetalo miren zaključek tekme.


Prvi polčas:

30' - Tudi v drugem delu prvega polčasa se slika na igrišču ni dosti spremenila, saj so rokometaši iz Savdske Arabije vseskozi držali stik s Slovenci. Prednost varovancev Borisa Deniča se je večinoma gibala od enega do dveh zadetkov, največja pa je bila 3 gole.


15' - Slovenci so tekmo dobro začeli in imeli po petih minutah že tri gole prednosti (4:1). Sledile so minute nezbrane igre naših fantov, ki so v napadu zapravili kar nekaj žog, v obrambi pa Savdijcem niso uspeli preprečiti doseganja presenetljivo velikega števila golov. Po prvih 15 minutah je bil rezultat celo izenačen (10:10), Slovencem pa se je namesto lahke tekme obetalo nenadejano težko delo.