"Glasnik" slovenske srenje je vsekakor najizkušenejši Martin Hvastija. To bo njegov četrti Giro, trikrat je prišel do cilja, dvakrat je v etapah osvojil četrto mesto. "Dirko v Franciji sem zapustil, ker je bilo za letos pripravljalnih dirk dovolj. Potreben sem bil psihične priprave. Želje? Če eno etapo zmaga Leoni, eno Hvastija in Ivan Gotti doseže skupno zmago, smo pokriti," se je v zmagovalnem slogu njegovega moštva Alessio pošalil "Hvača".

Do 17. etape, preden so ga kot premladega poslali domov, je pred dvema letoma vzdržal Andrej Hauptman. "Zanesljivo bom eden tistih, ki bo moral največ delat. Vleči hribolazce pod klanec, Klemenčiča v sprint, če bo priložnost bom poskušal s pobegom. Grizel bom, grem kot na vsako dirko," pravi Kranjčan.

Gorazd Štangelj je zlomil zapestje v 13. etapi leta 1999. "Še enkrat bom povedal. Cilj je čim bližje v skupni razvrstitvi med deset. Če spodleti, se bom preusmeril na etape. Vse s treningom je tako, kot mora biti. Dvanajst dni brez dirk je po vzoru najboljših," pravi Novomeščan. Ali bo težko poleg dveh močnih kolesarjev Liquigasa Rebellina in Gončarja? "Ne. Se bom znašel."

Mladi gorenjski up Tadej Valjavec se od včeraj vozi z novo alfo romeo 156. "Grem neobremenjen. Dal bom vse od sebe, a bolj za Casagrandeja in ostale v mojem moštvu Fassa Bortolo kot zase. Tudi Miguel Indurain je pet let pomagal, preden so ga prvič videli. Del razvoja pač," je se je sprijaznil Valjavec. Primerjave z "Baby Girom", ki ga je zmagal pred dvema letoma, ni. Valjavec se zaveda, da je vse dlje, težje, konkurenca pa strašna. In 13. etapa, ki si jo je že posebej ogledal? "Prelaz Pordoi (2239 metrov) je težak, a ga bo treba premagati dvakrat. Fedaia pa je za umret, ampak meni bi moralo biti malce lažje, ker je to moj teren," prav Valjavec.

Pa pojdimo znova na Dolenjsko k Urošu Murnu (Mobilvetta). "Se bom že znašel, saj je vse tako kot mora biti. Iskal bom priložnost v kakšni etapi, kot Hauptman in Hvastija. Rusa Jevgenija Berzina (zmagovalec Gira pred leti op.p.) so v našem moštvu odslovili, imamo pa druge," napoveduje Uroš Murn.

In za konec še na cilj desete etape v Ljubljano, do obleganega Zorana Klemenčiča, ki ga niso poklicali novinarji le še iz "Smrklje". "Do Ljubljane me skrbi le prva resna gorska, osma etapa. V stari Ljubljani me čakajo štirje ovinki, gladek asfalt pri Magistratu... Cipollini? A tisti v rdečem? Ko bo za menoj, bom povedal," se malce šali "Zoki", prvi in edini sprinter Tacconija, ki bo imel do Ljubljane že sedem priložnosti, da pokaže visoko dvignjene roke.

Gorazd Štangelj, Uroš Murn in Martin Hvastija (na sliki z leve), komaj čakajo začetek Gira, ki bo v deseti in enajsti etapi potekal tudi po slovenskih cestah.