Kriminalisti Urada kriminalistične policije PU Murska Sobota so že dalj časa ugotavljali, da tudi uživalci mamil v Prekmurju to gojijo sami, zato je bilo treba iskati vir pridelave, saj je mamilo prihajalo na trg tudi pozimi, ko ni sezona gojenja konoplje na prostem. In tako so med preiskavo prišli do podatkov, da konopljo gojijo v posebnih predelanih prostorih pod neonskimi lučmi. Kako je preiskava potekala, sta na PU Murska Sobota povedala načelnik uprave kriminalistične policije Drago Ribaš in predstavnik za stike z javnostjo Zoran Kosi.

"Z zbiranjem obvestil smo prišli do podatka, da naj bi prepovedano drogo, konopljo - "skunk", vzgojeno pod neonskimi lučmi, ponujala v prodajo osumljena 31-letni D. M. in 21-letni T. R. z območja upravne enote Lendava. Najela sta starejšo hišo z gospodarskim poslopjem, kjer sta se lotila gojenja konoplje pod neonskimi lučmi," je povedal Drago Ribaš.

Kriminalisti so pri obeh opravili hišno preiskavo, in sicer v Veliki Polani (D. M.) in Kobilju (T. R.) ter v najeti hiši v Bukovnici. Pokazalo se je, da sta osumljena v najeti hiši uredila poseben prostor, velik 2,5 x 2 metra, in ga opremila za gojenje konoplje pod neonskimi svetilkami. Ves prostor je bil v notranjosti obdelan z alufolijo, poskrbela pa sta tudi za gretje in prezračevanje prostora. V njem sta bili nameščeni dve neonski svetilki ter električni časovni regulatorji, ki so uravnavali prezračevanje, čas osvetljevanja in toploto. Prav tako sta imela tam tudi razna gnojila in pospeševalnike rasti ter merilnike kislosti zemlje.

Vhod v prirejeni prostor je bil urejen skozi odprtino v steni, veliko 100 x 60 centimetrov, in med obiskom kriminalistov še ni bil popolnoma urejen, saj je bil skrit za kombinacijo prilepljenih keramičnih ploščic in ogledal. Na podstrešju hiše in v prirejenem prostoru so kriminalisti našli 67 sadik konoplje, pridelane pod neonskimi svetilkami, namenjenih za nadaljnjo prodajo in za gojenje na prostem.

Osumljenca, ki sta tudi uživalca lahkih drog, sta za sadike dobro skrbela in jih tudi skrbno zalivala. Na njunih domovih so kriminalisti našli manjše količine prepovedane konoplje ter natančno tehtnico. Približno polovico pridelka naj bi storilca vsakokrat prenesla na prosto, čeprav je "skunk" pridelava uspešnejša od tiste v naravi, saj vsebuje tudi več snovi THC. Ribaš je še povedal, da je zlasti cenjena konoplja iz Pomurja. Ker bi osumljenca lahko samo iz zasežene konoplje pridelala več kot 70 kilogramov vršičkov, bi lahko zaslužila tudi do 300.000 mark. Vsekakor sta bila tudi zelo dobro strokovno podkovana, saj so policisti med drugim zasegli tudi strokovno literaturo. Čeprav policisti verjamejo, da sta osumljenca delovala sama, to morda ne drži. Ena izmed sosed hiše v Bukovnici, v kateri se je vse skupaj dogajalo, nam je namreč povedala, da se je tam okoli v zadnjem času, zlasti lani in letos, sprehajalo precej različnih ljudi. S sosedi se ni nihče pogovarjal, prav tako pa niso povzročali nobenih težav.