Kimi Räikkönen je s taktiko postanka manj z 8. startnega mesta skozi vso dirko napredoval in na koncu osvojil dobro drugo mesto. Za njim je končal moštveni kolega Romain Grosjean.

Zelo zadovoljen bo po dirki verjetno tudi dirkač Force Indie Paul di Resta, ki je tako kot Räikkönen opravil postanek manj, kar mu je prineslo 4. mesto.

V drugi polovici dirke je bilo najbolj zanimivo v boju za mesta od 5 do 10. Povsem v zaključku sta Lewis Hamilton in Sergio Perez prehitela Marka Webbra in osvojila 5. in 6. mesto, zgolj s štirimi točkami za 8. mesto pa se je tokrat moral zadovoljiti Fernando Alonso.

Po zmagi ima zdaj branilec naslova Vettel nekaj več prednosti tudi v skupnem seštevku. Zbral je 77 točk, letos zelo konkurenčni Räikkönen je drugi s 67, Alonso pa jih ima 47 in je zdrsnil za Lewisa Hamiltona (50) na četrto mesto.

Smola Ferrarija, zanimivi dvoboji McLarnov

Španec je pred startom dirke ob Vettlu veljal za prvega favorita, a njegovih sanj o zmagi je bilo konec že v 7. krogu, ko se mu je pokvarilo zadnje gibljivo krilce, ki je bilo neprestano odprto. Alonso je nato v naslednjih dveh krogih moral dvakrat v bokse, da bi mu okvaro popravili, s tem pa je že izpadel iz boja za zmago. Sreče danes ni imel niti njegov moštveni kolega Felippe Massa, ki je kar dvakrat predrl zadnjo desno gumo in tako tudi sam mehanike obiskal precej večkrat, kot si je želel, na koncu pa je s skromnim 15. mestom ostal celo brez točk.

Omeniti velja še oba McLarna, ki sta danes prvič v letošnji sezoni opozorila nase in oba osvojila točke. Predvsem pa je bil zanimiv njun interni dvoboj, ki je trajal kar nekaj krogov, na koncu pa je bil uspešnejši novinec v moštvu Perez.

Nico Rosberg, ki je VN Bahrajna začel s prvega startnega mesta, je imel vso dirko težave s preveliko obrabo pnevmatik, zato je moral kar štirikrat v bokse po nov komplet, na koncu pa je končal na 9. mestu.

Vettel z 28. zmago prehitel Jackieja Stewarta

Vettel je danes v Bahrajnu dosegel svojo 28. zmago v karieri, s čimer se je na večni lestvici zmagovalcev povzpel na 6. mesto. Pred njim so še Michael Schumacher (91 zmag), Alain Prost (51), Ayrton Senna (41), Nigel Mansel in Fernando Alonso (oba 31).

Končni vrsti red po 57 krogih:

1. Vettel
2. Räikkönen +9,1s
3. Grosejan +19,5
4. Di Resta +21,7

5. Hamilton +35,2

6. Perez +35,9

7. Webber +37,2

8. Alonso +37,5

9. Rosberg +41,1

10. Button +46,6



Potek dirke:

57. krog: Webber ni uspel zadržati petega mesta, na koncu pa je bil celo le sedmi, saj ga je poleg Hamiltona prehitel tudi Perez.


54. krog: Alonso se očitno ne bo vmešal v boj za peto mesto, saj je močno popustil, prehitel pa ga je tudi danes zelo živahni Perez, kateremu se obeta najboljša uvrstitev z McLarnom. Webber in Hamilton nadaljujeta z bojem, zaenkrat pa spredaj ostaja Avstralec.



53. krog: Webber je našel nekaj nove moči in je vrnil Hamiltonu z uspešnim prehitevanjem ter se tako zavihtel nazaj na peto mesto.


51. krog: 6 krogov pred koncem je bolj ali manj jasno, da bo Vettel ponovil lansko zmago, Räikkönen bo najbrž drugi, najbolj zanimivo pa je v boju za 3. in 5. mesto, saj Grosjean hitro zmanjšuje zaostanek za Di Resto in bo verjetno prišel na stopničke, Webber pa je moral popustiti napadom Hamiltona in mu predati peto mesto. Avstralcu nevarno grozita tudi Alonso in Perez.


46. krog: Težave za Buttna s slabimi pnevmatikami. V prejšnjem krogu ga je prehitel Hamilton, v tem pa še Perez in Alonso. Španec je ob koncu kroga ugnal tudi Pereza in se povzpel na 7. mesto, Button pa je odšel v bokse po nove gume in tako ostal brez vidnejše uvrstitve.


43. krog: Na zadnji postanek sta odšla Vettel in Grosjean. Nemec je ostal na prvem mestu, Francoz pa je padel na 5. mesto in se je znašel v gneči med Webbrom in Buttnom, a je z najbolj svežimi pnevmatikami vozil najhitreje in se kmalu prebil pred Avstralca ter pričel lov za Di Resto. Se nam obeta enak razplet dirke kot lani, ko je Vettel slavil pred obema Lotusoma?


41. krog: Po številnih postankih večine dirkačev se počasi oblikuje "pravi" vrstni red. Vettel bo zadnji postanek še opravil, zato je daleč spredaj, za njim sta dirkača Lotusa, Grosjean, ki še ni bil v boksih, ter Räikkönen. Sledijo Di Resta, Webber, Button, Rosberg, Hamilton, Perez in Alonso, ki je po smoli na začetku dirke vse bližje najboljšim.

37. krog: Svoj zadnji postanek je opravil tudi Di Resta, v bokse pa je zapeljal tudi Button. Pereza je medtem ujel in prehitel Hamilton.


35. krog: Räikkönen je v boju za drugo mesto prehitel Di Resto, ob koncu kroga pa zapeljal v boks na svoj zadnji načrtovan postanek. Hud dvoboj McLarnovih dirkačev pa je izkoristil Grosjean, ki je v enem krogu uspel prehiteti oba in se zaviteti na 5. mesto.


33. krog: Še naprej Perez poskuša prehiteti Buttna, a mu to še ni uspelo, enkrat pa ga je Britanec tudi nešportno zaprl in izrinil s proge, toda vse skupaj se je za oba, vsaj zaenkrat, končalo brez posledic in sta še vedno na 5. in 6. mestu.


31. krog: Na polovici dirke je jasno, da ima večina dirkačev tri postanke, le Di Resta in Räikkönen bosta s postankom manj poskušala priti čim višje.


30. krog: V tem obdobju je bilo najbolj zanimivo dogajanje na progi okoli internega dvoboja McLarna, saj je Perez že nekaj časa vozil tik za Buttnom. Po enem od dvobojev pa je mladi Mehičan rahlo trčil v zadet Buttnovega dirkalnika, pri čemer je poškodoval svoje sprednje krilce.


27. krog: Di Resta je v boju za trenutno drugo mesto prehitel Grosjeana, Button pa je ugnal moštvenega kolega Pereza in se prebil na šesto mesto.


26. krog: Nekoliko pozen drugi postanek je opravil tudi vodilni Vettel, ki se je na progo vrnil na prvo mesto. MEdtem sta McLarna družno opravila še s Hulkenbergom in se prebila na 6. in 7. mesto. 


24. krog: Rosberg se je po postankih znašel pred obema McLarnoma, ki pa sta ga oba rpehitela v 24. krogu, najprej na ciljni ravnini Perez, nekaj ovinkov kasneje pa je mimo Nemca švignil še Button.


21. - 23. krog: Dirkači so se podali na druge postanke, zato se je vrstni red pri vrhu znova iz kroga v krog močno spreminjal.


20. krog: Rosberga sta prehitela Button in Grosjean.


19. krog: Po tretjini dirke Vettel vodi 14 sekund pred Webbrom, skupina Button, Rosberg, Grosjean in Perez pa za Avstralecm zaostaja 4 sekunde.


18. krog: Danes očitno sreča ni na strani Ferrarija, saj je moral zaradi predrte zadnje desne pnevmatike na nenačrtovan postanek tudi Massa, ki je tako izgubil četrto mesto.


17. krog: Kot zadnji je šel v bokse tudi Räikkönen, ki je nazaj na progo prišel šele kot 11., drugo mesto pa je prepustil Webbru.


15. krog: Di Resta je opravil prvi postanek in prepustil vostvo Räikkönenu, a Finca je kmalu ujel in brez težav prehitel Vettel, ki je po prvi četrtini dirke na dobri poti do zmage.


13. krog: Po postankih se je na stezi skupaj znašla skupina dirkačev najboljših moštev in med njimi so potekali neprestani dvoboji za boljše mesto. V 13. krogu je Rosberg prehitel Buttna, kar pa ni uspelo Massi, za njimi pa sta se borila tudi Grosjean in Perez. Ta skupina dirkačev je trenutno zasedala mesta od 5 do 9. Pred njimi sta bila oba Red Bulla, ter vodilni dvojec, Di Resta in Räikkönen, ki še nista bila v boksih.


10. in 11. krog: Dirkači so začeli prihajati v bokse na prve načrtovane postanke. Od vodilnih dirkačev so se pri mehanikih za menjavo gum ustavili vsi razen Di Reste in Räikkönena.


9. krog: Massa je uspel prehiteti Rosberga in se prebiti na četrto mesto.

8. krog: Alonso je moral še enkrat k svojim mehanikom, ki so mu na hitro poskušali ročno "zapreti" gibljivo krilce. Špancu se danes ne obeta visoka uvrstitev.


7. krog: Alonso je moral zaradi okvare gibljivega zadnjega kroga predčasno na postanek, kar ga je stalo drugega mesta, a tudi po postanku okvara ni bila odpravljena, tako da je Španec vozil z odprtim zadnjim krilcem, kar je proti pravilom.


6. krog: Rosberga je prehitel tudi Di Resta.


5. krog: Alonsu je uspelo prehiteti Rosberga in podal se je v lov za Vettlom, ki si je nabral že 3 sekunde prednosti.


3. krog: Vettel je bil vidno hitrejši od Rosberga, a ga v prvih dveh krogih ni uspel prehiteti, mu je pa to vendarle uspelo v tretjem. Mercedesovega dirkača je na ciljni ravnini poskušal prehiteti tudi Alonso, a je bil na zaviranju znova uspešnejši Rosberg, ki je tako ostal na drugem emstu, v ospredju pa je Vettel že začel nabirati prednost pred zasledovalci.


Start: Rosberg je na koncu ciljne ravnine dobro zaprl Vettla in je ostal na prvem mestu, Nemca pa je ob tem prehitel Alonso. A svetovni prvak zadnjih treh let se ni predal in je že v prvem krogu uspel prehiteti Ferrarijevega dirkača ter se vrnil na drugo mesto.