V tednu med dirkama v Silverstonu in na Nürburgringu so bile v karavani formule 1 v glavni vlogi pnevmatike. Zaradi težav na prejšnji dirki, ko so štiri spektakularno končale svojo življenjsko pot kar med vožnjo pri veliki hitrosti, nameščene na bolidih, so pod drobnogled vzeli proizvajalca Pirelli, sprejeli nekaj novih pravil, vodstvo tekmovanja pa je moralo predvsem pomiriti dirkače, ti so v strahu za svojo varnost grozili tudi z bojkotom.

Odletelo kolo poškodovalo snemalca

Nazadnje je italijanski proizvajalec na hitro poskrbel za novo serijo pnevmatik s spremenjenim bočnim delom iz ogljikovih vlaken namesto kovine, bojkota ni bilo in dirka na domačem dvorišču svetovnega prvaka se je odvijala dokaj običajno - a le do devetega kroga, ko je bila v glavni vlogi spet pnevmatika. Tokrat ena sama, za incident pa so bili krivi pri Red Bullu, saj je ekipa mehanikov slabo pritrdila zadnje desno kolo na dirkalniku Marka Webbra. Kolo je odpadlo z dirkalnika in poskakovalo po boksih ter nazadnje priletelo v televizijskega snemalca. Nesrečnika so morali prepeljati v bolnišnico v Koblenz, po prvih podatkih pa jo je v nenavadni nesreči odnesel z zlomljenimi rebri in pretresom možganov. Red Bull bo zaradi incidenta kaznovan s 30 tisoč evri kazni.

»Naredili smo neumno napako, kolo ni bilo pravilno pritrjeno. Dobra novica pa je, da je s snemalcem vse v redu,« je po dirki v pogovoru za televizijo Sky dejal vodja moštva Red Bull Christian Horner in dodal, da so boksi v avtomobilskem športu pač nevaren kraj.

A dramatičnih dogodkov še ni bilo konec; nekaj krogov pozneje je dirkalnik Marussie Julesa Bianchija zagorel, zato ga je Francoz ustavil ob robu steze. A je nato prazen dirkalnik vzvratno zdrsel po klancu navzdol in prečkal stezo. Na srečo ni prišlo do bližnjega srečanja s katerim od tekmecev, zato pa je moral pred karavano varnostni avto.

Vettel vesel, da je bilo le 60 krogov

Na koncu je bil najbolj zadovoljen - po športni plati - Sebastian Vettel. Čeprav sta ga Lotusova dirkača preganjala do zadnjih krogov in se je moral za uspeh krepko potruditi, je bila nagrada lepa. Dosegel je 30. zmago v karieri, prvo na nemških dirkališčih in si s četrtim uspehom sezone še povečal možnosti za ubranitev naslova tudi v letu 2013. Natanko na polovici sezone ima zdaj že 157 točk, drugi je Ferrarijev dirkač Fernando Alonso (123), ki je danes osvojil četrto mesto, Räikkönen je s 116 točkami tretji.

"Neverjetno je, da mi je končno uspelo zmagati doma. Kar čutil sem, kako me občinstvo dodatno spodbuja. Vesel pa sem tudi, da je bilo treba prevoziti samo 60 krogov. Če bi jih bilo še nekaj več, bi verjetno pristal na drugem mestu," je bil po tesnem razpletu zadovoljen nemški dirkaški zvezdnik.

Räikkönen presegel Schumacherja

Räikkönen je z drugim mestom nadaljeval niz uvrstitev pri vrhu v sezoni, s katerimi je tudi v skupnem seštevku še vedno v boju za končno zmago. Danes pa je poskrbel še za 26. dirko zapored, na kateri je dobil točke; kronisti formule 1 so ugotovili, da je s tem za dve dirki presegel prejšnjo neprekinjeno serijo uspehov večkratnega svetovnega prvaka Michaela Schumacherja med leti 2001 in 2003, a z opombo, da je imel slednji težje delo, saj v njegovih časih še niso podeljevali točk za deveta in deseta mesta.

Manj razlogov za dobro voljo so imeli pri Mercedesu; že v kvalifikacijah so se ušteli pri taktiki in je zato domačin Nico Rosberg začel šele z 11. mesta, a nazadnje jim ni pomagalo niti najboljše startno izhodišče Lewisa Hamiltona, osmoljenca v Silverstonu. Britanec je bil na koncu šele peti, Rosberg je končal na devetem mestu. Do točk sta, čeprav brez posebej blesteče predstave, prišla oba McLarnova voznika Jenson Button in Sergio Perez na šestem in osmem mestu, sedmi pa je bil na koncu Webber, ki je po incidentu s pnevmatiko padel povsem v ozadje. Zadnjo točko je za deseto mesto dobil Nemec Nico Hülkenberg.

Sezona formule 1 se bo nadaljevala 28. julija na Madžarskem.