Rosberg se je danes vpisal v zgodovino formule 1. Natančno 30 let po očetovi zmagi, Keke Rosberg je bil na tem dirkališču na Azurni obali najhitrejši 15. maja 1983, se je na vrh zavihtel tudi Rosberg mlajši. Slednjega danes niso ustavile niti številne nesreče, varnostni avtomobil je moral na stezo kar trikrat, nemško zmagoslavje na tej dirki pa je z drugim mestom dopolnil še Sebastian Vettel, ki je tako povečal prednost pred zasledovalci v skupnem seštevku SP.

Dirkači po treh močnejših trčenjih kar trikrat startali za varnostnim avtomobilom

Rosberg, ta je pokal zmagovalca prejel od "someščana" princa Alberta II., je tako kot Mercedes po vrnitvi v formulo 1 leta 2010 vknjižil drugo zmago, najboljši je bil že na veliki nagradi Kitajske leta 2012. Nemec je že v kvalifikacijah, ko si je priboril prvo startno mesto, nakazal, da želi ob obletnici ponoviti očetov uspeh izpred 30 let. Na 3,34 kilometra dolgi progi po mestnih ulicah Monte Carla, ki si jo vsako leto ogleda smetana tega športa, je znova odločala obraba pnevmatik, dirkači pa so po treh močnejših trčenjih kar trikrat startali za varnostnim avtomobilom.

Prvi je v 31. krogu s ceste zletel Brazilec Felipe Massa, ki pa je iz svojega razbitega Ferrarija lahko zlezel sam, a so ga kljub temu prepeljali v bolnišnico na opazovanje (uro po koncu dirke so ga zdravniki odpustili iz bolnišnice, saj kljub bolečemu vratu ni utrpel hujših poškodb). Massa je že v kvalifikacijah na istem mestu naredil napako in zletel s proge. Močno je počilo v 46. krogu (od skupaj 78), ko je trčenje povzročil Max Chilton. Njegov moštveni kolega iz ekipe Marussia Jules Bianchi je ob tem trčil v Pastorja Maldonada. Venezuelec je s polno hitrostjo trčil v oviro in ob tem povsem uničil svojega Williamsa. Kljub močnemu trčenju je Maldonado dirkalnik zapustil brez pomoči. Vodstvo dirke je slednjo prekinilo za približno 11 minut in odstranilo razbitine, dirkači so v boksih stopili iz dirkalnikov, mehaniki pa so vnovič zamenjali obrabljene pnevmatike.

Neverjetno vesel zmage

Tudi po trčenju Francoza Romaina Grosjeana v 63. krogu je Rosberg zadržal mirne živce in po skupno 307 kilometrih za 3,8 sekunde slavil zmago pred Vettlom. Lanski zmagovalec Webber se je moral zadovoljiti s tretjim mestom, Britanec Lewis Hamilton pa je bil z drugim Mercedesom četrti.

»Res sem neverjetno vesel te zmage. Za nami je nekaj težkih dirk, kjer smo že imeli 'pole position', a tega nismo znali izkoristi. Potem ko smo zmeraj izgubili veliko mest, smo danes upali, da bo drugače, da ne bomo izgubili prvega startnega mesta. Danes je bilo res vse fantastično, ekipa se je izkazala. Reči moram, da mi je steza resnično ustrezala,« je po zmagi dejal 27-letni Rosberg, ki je tokrat brez večjih težav ubranil najboljši startni položaj.

Vodi Vettel

V skupnem seštevku ima zdaj Vettel (107) na prvem mestu 21 točk prednosti pred drugouvrščenim Fincem Kimijem Räikkönenom (86). Slednji si je z današnjim desetim mestom v Lotusu priboril le točko. Drugi veliki poraženec današnje dirke je bil Španec Fernando Alonso. Voznik Ferrarija je bil zgolj sedmi, še naprej pa je na tretjem mestu skupnega seštevka (81).

Naslednjo dirko za svetovno prvenstvo bo 9. junija gostil kanadski Montreal.