"Višje, hitreje, močneje. Zmage, odličja, vrhunskost. Iskanja še neuhojenih poti. Dokazovanja v konkurenci največjih športnikov sveta, mnogokrat z nedoumljivimi napori in odrekanji. Ponovna tekmovalna rojstva po neuspehih in poškodbah. To so naši športni junaki, ki so zaznamovali svoj čas in izvabljali aplavze ter ponesli slavo slovenskega športa v širni svet. Izjemne osebnosti, ki so tlakovale poti naslednjim rodovom športnikov. Neusahljiv vrelec navdiha, ponosa in trdoživosti, ki naravnost kliče in terja trajno mesto v narodovem spominu," je v nagovoru povedal Jože Zidar, predsednik DŠNS.

Društvo športnih novinarjev Slovenije je njim v čast leta 2011 ustanovilo Hram športnih junakov ter kot prva vanj umestilo Leona Štuklja in Miroslava Cerarja, najboljša slovenska športnika prejšnjega stoletja. Hram je DŠNS danes v Stožicah odprl ob pomoči Mestne občine Ljubljana, Javnega zavoda šport Ljubljana, Muzeja športa in Fundacije za šport.

S tem želi DŠNS ohraniti tudi rekvizite in druge športne predmete, s katerimi so bili povezani slovenski športniki, ter športne zgodovinske dogodke, tudi iz člankov in prispevkov že upokojenih novinarskih kolegov in drugih. V hram so bili uvrščeni športniki do sredine sedemdesetih let minulega stoletja. DŠNS bo delo nadaljevalo takoj po novem letu in naslednja razglasitev, tudi nekoliko množičnejša, bo prihodnje leto.

V Hram športnih junakov so umeščeni:

2011: Leon Štukelj (gimnastika), Miroslav Cerar (gimnastika),

2012: Rudolf Cvetko (sabljanje), Peter Šumi (gimnastika), Stane Derganc (gimnastika), Josip Primožič (gimnastika), Ludvik Starič (spidvej), Janez Polda (smučarski skoki), Stanko Lorger (atletika), Miroslav Steržaj (kegljanje), Jože Šlibar (smučarski skoki), Janez Žirovnik (kolesarstvo), Draga Stamejčič Pokovec (atletika), Ivo Daneu (košarka), Albin Felc (hokej), Nataša Urbančič Bezjak (atletika), Aljoša Žorga (košarka), Rudi Hiti (hokej), Branko Oblak (nogomet), Vinko Jelovac (košarka), Mima Jaušovec (tenis), veslaški osmerec (4. mesto na OI Tokio 1964).