Enaitridesetletnik je za nemško izbrano vrsto zbral več kot 50 nastopov, lanskega septembra pa je zaradi poškodbe kolena sklenil končati svojo nogometno kariero. Hitzlsperger je v pogovoru za časnik razkril, da je bilo odkrivanje njegove spolne usmerjenosti dolg in zahteven proces.

»Šele v zadnjih letih sem spoznal, da raje živim z moškim,« je povedal upokojeni vezist, ki je svojo kariero pričel pri Bayernu iz Münchna, leta 2000 pa je prestopil na Otok in zaigral za Aston Villo. Čeprav je Hitzlsperger zatrdil, da se svoje spolne usmerjenosti ni nikoli sramoval, pa se je za razkritje šele po koncu kariere odločil, ker je čutil, da je zdaj najprimernejši čas.

Razkritje nekdanjega nogometaša je že pozdravil predsednik Nemške nogometne lige Dr. Reinhard Rauball, ki je v izjavi za javnost dejal: »Odločitev Thomasa Hitzlspergerja je izjemno hraber korak, četudi je bil ta storjen po koncu kariere. V boju proti homofobiji gre zagotovo za prelomen dogodek,« je dejal Rauball, potezo nogometaša pa so podprli tudi pri njegovemu nekdanjemu klubu Aston Villi.

»Vsi, ki poznajo Thomasa še iz časa, ko je igral za Aston Villo, ga zelo spoštujejo. Ne le kot igralca, ampak tudi kot osebo. Upamo, da bo poleg naše podpore deležen tudi podpore vseh v nogometu,« so na twitterju zapisali pri angleškem prvoligašu.