Verjetno gre celo za najbolj kvaliteten četrtfinale lige prvakov do sedaj, saj so se prvič vanj uvrstili vsi zmagovalci skupin iz prvega dela tekmovanja. Med osmerico, ki se bo borila za evropsko krono, so trije španski (Real Madrid, Barcelona in Atletico Madrid), dva nemška (Bayern in Borussia Dortmund) in angleška (Chelsea in Manchester United) ter en francoski klub (PSG). Omejitev pri žrebu tokrat ni bilo, tako da so bili možni tudi številni dvoboji klubov iz iste države, a je Luis Figo, ki je tokrat vlekel kroglice iz bobna, poskrbel, da se bo edini tak obračun odvijal med Barcelono in madridskim Atleticom, ostali trije pari pa bodo mednarodni.

Kot rečeno bo Bayern igral proti rdečim vragom, madridski Real bo iskal maščevanje proti dortmundski Borussii, ki ga je lani izločila v polfinalu, zadnji par pa je PSG - Chelsea.

Prve tekme bodo 1. in 2. aprila, povratne pa 8. in 9. aprila.

Preberite tudi:

Analiza četrtfinalistov lige prvakov: Ronaldo ima le dva gola manj kot Chelsea in Manchester United

Čeprav so se največji trije favoriti izognili drug drugemu, je žreb vseeno omogočil kar nekaj zelo zanimivih dvobojev.

Vedno zanimiv angleško-nemški dvoboj

Verjetno ni ljubitelja nogometa, ki se ne spomni izjemnega finala leta 1999, ko je imel Bayern po boljši igri in golu Maria Baslerja zmago v rokah skoraj do samega konca tekme, a je Manchester United nato v sodnikovem dodatku dosegel dva gola in z neverjetnim preobratom slavil svojo drugo zmago v ligi prvakov.

Bavarci so ligo prvakov potem vendarle dobili leta 2001, v zadnjih letih pa so se ponovno prebili povsem v vrh evropskega nogometa in veljajo za tekmeca, ki si ga nihče ne želi srečati pred finalom. O njihovi kvaliteti v zadnjem obdobju veliko pove tudi podatek, da so nastopili v treh od zadnjih štirih finalov. Tudi v dosedanjem delu sezone so pokazali skorajda največ od vseh klubov v Evropi in veljajo za prvega favorita, da tudi letos zasedejo evropski prestol, predvsem pa bodo veliki favoriti v boju z Manchester Unitedom, ki preživlja sezono za čimprejšnjo pozabo. A Bavarci se zavedajo, da je ranjeni lev lahko zelo nevaren, kar je pred dnevi na svoji koži občutil Olympiacos, ki ni uspel obraniti prednosti in zmage z 2:0 s prve tekme.

»Ne smemo si dovoliti, da bi trenutna pozicija Uniteda v premierligi vplivala na našo miselnost pred tekmama z njimi. V Manchester bomo odpotovali z željo po igranju napadalnega nogometa in da dosežemo nekaj golov,« je po na videz zelo ugodnem žrebu opozoril kapetan Philipp Lahm. »Na dober dan je Manchester United zelo nevaren, zato moramo poskrbeti, da proti nam ne bo imel dveh dobrih dni,« pa je dejal športni direktor Bavarcev Matthias Sammer.

Lahko Borussia še enkrat šokira Real

Nič manj zanimivo ne bo na tekmah drugega nemškega kluba, dortmundske Borussie, saj jo čakata dve tekmi z Realom, ki ima z Nemci še neporavnane račune iz lanske sezone, ko nikakor ni našel recepta za igro Borussie. Tokrat bo Real še večji favorit kot lani, saj je pod Carlom Ancelottijem storil korak ali dva naprej, Borussia pa ni tako prepričljiva, zato bi bil ponoven spodrsljaj Madridčanov proti rumeno-črnim tokrat še večja senzacija.

»Z Borussio smo se lani pomerili kar štirikrat, tako da vemo, da so zelo močna ekipa. Vemo, da v letošnji sezoni niso tako uspešni v bundesligi, a kljub temu se zavedamo, da jih bo zelo težko premagati,« je o nasprotniku dejal izvršni direktor Reala Emilio Butragueno.

»Žreb je bil dober. Imamo manjšo prednost, ker prvo tekmo igramo v Madridu, a počakajmo z napovedmi do takrat. Vsekakor pa se ne predajamo vnaprej,« pa meni trener Borussie Jürgen Klopp.

Vroč španski obračun

Edini par dveh predstavnikov iste države v četrtfinalu je Barcelona – Atletico. Čeprav je Barcelona na stavnicah favorit, Katalonce čaka težka naloga, saj se je Atletico letos že večkrat izkazal za zelo žilavega nasprotnika, ki se je skorajda sprehodil skozi skupinski del in osmino finala, v španskem prvenstvu pa bije enakovreden boj z Barco in Realom. Zanimiv je tudi podatek, da sta se Barcelona in Atletico v letošnji sezoni pomerila že trikrat, prav vse tekme pa so se končale z remijem.

»Dobili smo Barcelono in stremimo k temu, da napredujemo v polfinalne. Smo ekipa, ki temelji na trdem delu, medsebojni pomoči in sodelovanju ter vztrajnosti. Smo zelo neugoden nasprotnik za kogarkoli,« je bil optimističen po žrebu izvršni direktor Atletica Clemente Valverde.

Mourinho proti Ibrahimoviću

Morda je še najbolj nepredvidljiv par PSG – Chelsea, saj pred prvo tekmo ni favorita. Bogati Parižani si neizmerno želijo preboja v vrh evropskega nogometa in letos so na dobri poti, saj so v dosedanjem delu sezone igrali zelo dobro in tudi brez težav prišli med najboljših osem. Seveda bo njihovo glavno orožje izjemni Zlatan Ibrahimović, ki kot za stavo trese mreže tako v Evropi kot v francoskem prvenstvu.

A tudi Chelsea ima svojo računico. Jose Mourinho bo brez dvoma znova uporabil taktiko, ki se je že vso sezono poslužuje v Angliji, in sicer bo vztrajno ponavljal, da njegovo moštvo še ni pripravljeno na osvajanje lovorik in da so Parižani veliki favoriti, v ozadju pa bo sestavljal taktični načrt, kako priti v polfinale, ki si ga zagotovo vsi v Londonu zelo želijo.

Juventus koraka proti domačemu finalu

Po žrebu lige prvakov je sledil še žreb četrtfinalnih parov v evropski ligi. Glavni favorit Juventus, na njegovem stadionu bo 14. maja tudi finale, se bo pomeril z Lyonom, Valencio čaka Basel, zanimivo bo med Portom in Sevillo, Benfica, klub Jana Oblaka, pa se bo pomerila z nizozemskim AZ iz Alkmaarja.

Prve tekme bodo 3. aprila, povratne pa teden dni kasneje. Domačini prvih tekem so AZ, Lyon, Basel in Porto.

Pari četrtfinala lige prvakov:


Barcelona - Atletico Madrid

Real Madrid - Borussia Dortmund

PSG - Chelsea

Manchester United - Bayern


Pari četrtfinala evropske lige:


AZ – Benfica

Lyon – Juventus

Basel – Valencia

Porto - Sevilla