Maribor bo jutri spet poslušal himno lige prvakov, še zadnjič letos. Na zadnjem spektaklu pod Kalvarijo v letu 2014 bodo sodelovali še nogometaši Schalkeja. Ker so bili slovenski prvaki v prvih petih krogih lige prvakov uspešni in so s tremi remiji ter dvema porazoma osvojili tri točke, bo imela tekma tudi obilo tekmovalnega naboja. Obe ekipi potrebujeta zmago. Klub iz Porurja, ker lovi drugouvrščeni Sporting, Maribor, ker bi s tremi osvojenimi točkami zasedel tretje mesto, kar mu zagotavlja uvrstitev v nadaljnje tekmovanje evropske lige, s čimer bi ponovil lanski dosežek. Glede na to, v kakšnem položaju sta tekmeca, se obeta atraktivna predstava s številnimi napadalnimi akcijami.

Mariborčani so vsaj na prvi pogled dvignili raven forme v slovenski ligi. Po porazu z Domžalami so nanizali štiri zmage zapored v prvenstvu in dve v pokalu. Na teh šestih tekmah so dosegli dvajset golov oziroma 3,3 na tekmo. Toda igrali so le proti tekmecem s spodnjega dela lestvice, od tega tri tekme proti Radomljam in Krki, ki sta na zadnjih dveh mestih. Dosedanji potek slovenske lige nakazuje na to, da je Maribor močan na tako imenovanih malih tekmah in precej šibkejši na velikih. Je edini klub vodilne četverice (Domžale, Maribor, Celje, Olimpija), ki v medsebojnih tekmah ni zmagal niti enkrat. Proti Celju in Domžalam je po dvakrat izgubil, na edinem dvoboju z Olimpijo je ob koncu tekme z golom Marcosa Tavaresa iztržil remi 3:3. Če k temu dodamo še neprepričljivo igro proti Sportingu, ki je pred dvema tednoma vijolične v Lizboni zasenčil, se poraja vprašanje, ali se slovenski prvaki resnično tako zelo vzpenjajo v formi, kot se moda zdi. Treba je upoštevati tudi, da bodo jutri odigrali 35. tekmo v prvem delu sezone. Skoraj vsak teden odigrajo dve tekmi. Koliko posledic je uspešna in burna jesen pustila na vijolični ekipi in ali je ta zares v precej boljši formi kot še pred tedni, bo vidno jutri.

Mariborčanom motiva zagotovo ne bo manjkalo, poleg tega bodo igrali v popolni postavi. Petar Stojanović in Agim Ibraimi, ki sta imela zdravstvene težave, bosta nared. Slovenski prvaki se novega izziva veselijo. Vsaj tako pravijo. Podobno so razpoloženi navijači, ki so že pokupili vse vstopnice in pripravljajo atraktivno koreografijo. »Pred nami je fantastična in zahtevna tekma. Moramo biti zbrani in igrati z veliko energije. Imamo imenitno možnost, da nam uspe še en podvig,« je po tekmi z Radomljami dejal brazilski branilec Arghus, ki je v zadnjih tednih iz prve enajsterice zrinil Marka Šulerja.

Mariborčani torej polni optimizma čakajo na veliko preizkušnjo. Morala se dviga tudi pri tekmecu. Schalke je po porazu z 0:5 proti Chelseaju v ligi prvakov v domačem prvenstvu dosegel dve zmagi zapored proti Mainzu in Stuttgartu, obakrat pa je dosegel štiri gole. V nasprotju s prvo tekmo bo modre rudarje vodil trener Roberto di Matteo, ki se na neki način lahko zahvali tudi Mariborčanom, da je dobil priložnost, kajti tudi remi proti slovenskim prvakom je pripomogel k odhodu njegovega predhodnika.