»Najprej bi se rad zahvalil vsem svojim soigralcem tako v klubu kot v reprezentanci. Brez njihovega truda to ne bi bilo mogoče. Sem zelo vesel, to nagrado je izjemno težko osvojiti. Zahvaliti se moram tudi ženi, prijateljem, sinu. Gre za neizmerno čustven trenutek. Vse kar lahko povem, je, hvala vsem, ki ste bili vpleteni,« je ob prejetju nagrade dejal objokani nogometni virtuoz.

V najboljši enajsterici vsi trije finalisti za zlato žogo

Fifa je pred izborom najboljšega nogometaša leta razglasila tudi enajsterico leta 2013. V sodelovanju s sindikatom igralcev FIFPro so vanjo izbrali vratarja Manuela Neuerja, pa tudi vse tri kandidate za zlato žogo - Francka Riberyja, Lionela Messija in Cristiana Ronalda.

Poleg že omenjenih nogometašev, so bili v najboljšo enajsterico uvrščeni še branilci Philipp Lahm (Bayern), Sergio Ramos (Real Madrid), Thiago Silva (Paris St. Germain), Dani Alves (Barcelona), vezisti Andres Iniesta (Barcelona), Xavi (Barcelona) in napadalec Zlatan Ibrahimović (Paris St. Germain).

Jupp Heynckes pričakovano trener leta

Nagrada za najboljšega trenerja je pričakovano odšla v roke nekdanjega Bayernovega stratega Juppa Heynckesa, ki je v letu 2013 z Bavarci osvojil ligo prvakov, naslov državnega prvaka in nemški pokal.

(Foto: Reuters)

»Neizmerno sem hvaležen, da sem lahko tu in sprejmem to nagrado. Zelo veliko mi pomeni, da lahko to nagrado dobim ob koncu svoje trenerske kariere. Uspeh ni bil odvisen le od mene, temveč od celotnega kluba in vseh, ki so sodelovali z menoj v tem obdobju,“ je ob prejetju nagrade dejal Heynckes.

Heynckes je v glasovanju premagal dolgoletnega trenerja Manchester Uniteda Alexa Fergusona in rojaka Jürgena Kloppa iz Borussie Dortmund.

Za najboljšega trenerja ženske ekipe je bila izbrana selektorka nemške izbrane vrste Silvia Neid, ki je nemško žensko reprezentanco popeljala do naslova evropskih prvakinj 2013. Neidova je dobila več glasov kot rojak Ralf Kellermann, trener zmagovalne ekipe lige prvakinj iz Wolfsburga, ter selektroka Švedske Pia Sundhage.

Peleju prva častna zlata žoga

Prvič v zgodovini slavnostne podelitve so podelili tudi častno zlato žogo. Ta je odšla v roke za številne najboljšemu nogometašu vseh časov Peleju. Triinsedemdesetletnemu Brazilcu, ki je v svoji karieri zabil prek 1000 golov, kar trikrat pa je bil z reprezentanco svetovni prvak, je občinstvu ob prejemu namenilo stoječe ovacije.

(Foto: Reuters)

»Družini sem obljubil, da ne bom jokal, a sem preveč čustven. Najprej bi se rad zahvalil Bogu, ker mi je namenil zdravje, da sem lahko igral toliko let. Seveda nisem igral sam. Ko govorimo o mojih prijateljih, se ljudje spominjajo igralcev, vendar ne smemo pozabiti na možakarja, ki je čistil čevlje, maserja – ob strani sem imel veliko dobrih ljudi. To nagrado moram deliti z vsemi. Osvojil sem toliko nagrad in lovorik, a sem vedno zavidal fantom, ki so dobili zlato žogo. Slednjo nisem mogel prejeti, ker nisem bil iz Evrope. Zahvaljujem se Bogu, da lahko sedaj končno dopolnim svojo zbirko,« je v solzah dejal Pele.

Najboljša nogometašica je nemška vratarka

Najboljša nogometašica na svetu leta 2013 je postala nemška vratarka Nadine Angerer. V glasovanju pa je premagala Američanko Abby Wambach in Brazilko Marto.

Nagrada za fair-play v Afganistan, najlepši zadetek dosegel »Ibra«

Podeljena je bila tudi nagrada za fair-play, ki jo je tokrat prejela Afganistanska nogometna zveza, medtem ko je nagrado Ferenca Puškaša za najlepši zadetek v letu 2013 z rok madžarskega premierja Viktorja Orbana in brazilskega vratarja Julia Cesarja dobil napadalec Zlatan Ibrahimović. Član Paris Saint-Germaina si je nagrado prislužil za izjemen gol, ki ga je v majici švedske reprezentance dosegel na prijateljski tekmi proti Angliji.