Nogometaši Chelseaja so se danes v Amsterdamu vpisali v zgodovino. Kljub temu, da je bila večji del tekme pobuda na strani Benfice, je evropsko ligo osvojila londonska ekipa. Chelsea je tako prvi klub v zgodovini, ki ima v lasti oba evropska klubska naslova hkrati. Namreč, uradno bo Chelsea "nekdanji zmagovalec lige prvakov" šele 25. maja po finalu LP med Bayernom in Borussio Dortmund. Prav tako je Chelsea z današnjo zmago postal šele četrti klub v zgodovini, ki ima v svojih vitrinah lovorike za zmago v ligi prvakov, evropski ligi in nekdanjem pokalu zmagovalcev. Doslej je to uspelo Bayernu, Juventusu in Ajaxu.

Tekmo so danes precej bolje začeli Portugalci, ki so že v 11. minuti lepo kombinirali preko Eduarda Salvia in Oscarja Cardoza. Slednja sta se sama znašla pred vrati Chelseaja, a pravega zaključka ni bilo. Tudi minuto kasneje je bila Benfica nevarna, Salvio je podal, neovirani Nicolas Gaitan pa je žogo poslal visoko čez gol Petra Čecha. V 15. minuti po prostem strelu Portugalci znova niso zadeli gola. V nadaljevanju so Angleži nekoliko umirili nalet Portugalcev, prvo resno priložnost pa si je v 27. minuti s strelom od daleč priboril Oscar, a je bil Artur na mestu.

Tudi v nadaljevanju so imeli več od igre igralci Lizbone, v 33. minuti je znova previsoko meril Gaitan. V 38. minuti je Frank Lampard prišel do neoviranega strela, Artur je krenil v napačno smer in žogo komaj z levico odbil čez gol. V sodnikovem podaljšku prvega polčasa je od daleč spet poskusil Lampard, a je žoga letela čez gol.

Drugi polčas so znova podjetneje začeli nogometaši Benfice, ki so si že v uvodnih minutah nadaljevanja priigrali kar nekaj lepih priložnosti, eno od njih pa je v 51. minuti z golom kronal Oscar Cardozo, a je bil v prepovedanem položaju. V 59. minuti pa prvi zadetek na tekmi. Juan Mata je lepo podaljšal podajo Čecha, Fernado Torres pa je sam prodrl po desni strani od sredine igrišča in mimo Luisaa po preigravanju premagal še Arturja za svoj šesti gol v evropski ligi.

Slavje Londončanov ni dolgo trajalo. V prodoru Benfice je Cesar Azpilicueta v 67. minuti igral z roko, sodnik Björn Kuipers pa je pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je za izenačenje na 1:1 uspešno izvedel Oscar Cardozo. Ritem igre ob izenačenju ni padel, sledilo je še nekaj poskusov na obeh straneh, najlepšo priložnost pa je imel v 88. minuti Lampard, ki pa je z močnim strelom od daleč zadel okvir vrat. Sledil je dramatičen zaključek. Ko je že vse kazalo na podaljšek, je v drugi minuti sodnikovega podaljška po kotu Chelseaja Branislav Ivanović z leve strani za 2:1 premagal Arturja z glavo in poskrbel za veliko slavje Angležev.

Evropska liga, finale:

Benfica - Chelsea 1:2 (0:0) 

Strelca: Cardozo 68./11m; Torres 60., Ivanović 90.

 

Začetni postavi:

Benfica: Artur Moraes, Andre Almeida, Garay (78./Jardel), Luisao, Melgarejo (66./John), Matić, Perez, Rodrigo (66./Lima), Gaitan, Cardozo, Salvio.

Chelsea: Čech, Azpilicueta, Ivanović, Cahill, Cole, Lampard, David Luiz, Ramires, Mata, Oscar, Torres. 

 

Prvi polčas:

2' V tekmo so nekoliko bolje krenili nogometaši Benfice in že v drugi minuti prišli do prve polpriložnosti. V kazenski prostor je podal Andre Almeida, z glavo pa je bil nenatančen Oscar Cardozo.

12' Benfici se je ponudila nova priložnost. Portugalci so začeli plesti mrežo okoli nasprotnikovega kazenskega prostora, do strela pa je znova uspel priti Cardozo, a so Chelseajevi branilci strel blokirali. Le minuto kasneje je proti vratom Petra Čecha ustrelil še Gaitan, vendar je strelajl previsoko. 

20' Po dvajsetih minutah igrah so bili prepričljivejši nogometaši Benfice, medtem ko so varovanci Rafaela Beniteza pokazali bore malo.

27' Do prvega strela so naposled prišli tudi Londončani. S približno 18 metrov je poskusil Oscar, njegov strel po sredini pa je Artur brez težav ubranil.

38' Benficini nogometaši so v obrambi pozabili na Chelseajevega kapetana Franka Lamparda, ki je z roba kazenskega prostora neoviran sprožil močan in zavit strel, Artur pa se je moral pošteno potruditi, da je svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

45' V prvih 45 minutah igre je bila prepričljivejša Benfica, ki je z igro kratkih podaj angleškemu velikanu povzročala kar nekaj težav. Chelsea je bil tako večji del počasa v podrejenem položaju, čeprav je v zadnjih minutah zaigral rahlo bolje.

 

Drugi polčas: 

50' Tako kot v začetku prvega je Benfica tudi v uvodu drugega polčasa pritisnila na vrata Chelseaja. Žogo si je priboril Cardozo, ki je v kazenskem prostoru podal do Rodriga, a je bil slednji nenatančen.

58' Igra se je precej razživela, do priložnosti pa so začeli prihajati tudi Chelseajevi igralci. A vendar tako željenega zadetka ekipi še nista uspeli doseči.

59' 1:0 za Chelsea! Do nenadejanega strela je pri Benfici po visoki podaji prišel Salvio, a je Čech njegov strel ubranil. Le nekaj trenutkov kasneje pa je po hitrem protinapadu Benficini obrambi pobegnil Torres, se znašel sam pred vratarjem in zabil za 1:0.

68' 1:1! V kazenskem prostoru Chelseaja je z roko igral Azpilicueta, sodnik Kuipers pa je piskal najstrožjo kazen. Zanesljiv izvajalec je bil Cardozo, ki je izenačil na 1:1.

78' Ritem igre je nekoliko padel, v težavah pa se je znašel trener Benfice Jorge Jesus, ki je po prejetem zadetku opravil dve menjavi, svojo zadnjo pa je bil prisiljen narediti že v 78. minuti po poškodbi Garayja. 

82' Vrata Chelseaja je znova ogrozil razpoloženi Cardozo, ki je sprožil zvit strel, a je Čech žogo izbil v kot.

88' Izjemna priložnost za Chelsea. Od daleč je silovito sprožil Lampard, vratarja Arturja pa je rešil okvir vrat.

90' 2:1 za Chelsea! Ko je že kazalo, da bo zmagovalca odločil podaljšek ali celo enajstmetrovke, je Chelsea zabil gol. Junak srečanja je bil v 93. minuti Branislav Ivanović, ki je po podaji iz kota z mojstrskim strelom z glavo zagotovil svojemu klubu zmago v evropski ligi. Velja še omeniti, da je tik pred zadnjim sodnikovim žvižgom do priložnosti prišel Cardozo, vendar je Chelseajeva obramba uspela preprečiti zadetek.