Barcelona je pred začetkom nove sezone ena večjih ugank v nogometnem svetu. Potem ko je po zadnjem polfinalu lige prvakov z Bayernom postalo jasno, da je zmagovita era katalonskega ponosa v zatonu, so v Barci poskrbeli za nekaj rokad. Pripeljali so razigranega Brazilca Neymarja, okoli katerega se krešejo mnenja, kako se bo vklopil v sistem igre, predvsem pa, kako bo sodeloval s prvo violino Lionelom Messijem. Sinergijo med mojstroma nogometne igre bo moral iskati novi trener Gerardo Martino iz Argentine, ki je po naključju nasledil Tita Vilanovo, saj ta zaradi zapletene bolezni ni več zmožen nadaljevati službovanja na stadionu Camp Nou.

Paragvajski predsednik Horacio Cartes posrednik pri prestopu

Kdo sploh je 50-letni Gerardo Martino z vzdevkom »Tata«, ki se bo kot trener prvič spoznal z nogometno Evropo? Kot profesionalni igralec je odigral 505 uradnih tekem. Največji del kariere je prebil v argentinskem klubu Newell's Old Boys v rojstnem mestu Rosario, kjer se je kot mladinec dokazoval tudi Messi. O najboljšem igralcu sveta Martino govori z izbranimi besedami. Pravi, da ga Messi navdušuje iz tekme v tekmo, rojak pa mu je vrnil z izjavo, da se veseli sodelovanja z Martinom. Ni čudno, da so španski mediji novemu trenerju za dobrodošlico ob nastopu mandata v Barceloni vrgli pod nos, da je dobil novo službo ravno zaradi priporočil prvega zvezdnika kluba in njegovega očeta Jorgeja. »Ne poznam podrobnosti, vem pa, da sta oba izrekla kar nekaj pohval na moj račun. Lahko se jima le zahvalim,« je nedavno povedal Gerardo Martino, medtem ko je Messi zanikal vsakršno vpletenost v najnovejši posel Barcelone in na socialnem omrežju Twitter zapisal: »Kakšno lepo presenečenje, da so prav Martina izbrali za novega trenerja.«

Pred Gerardom Martinom je zagotovo najtežji del v trenerski karieri, saj službovanje v Barceloni prinaša hud pritisk. Do zdaj se je Argentinec najdlje obdržal na selektorski klopi Paragvaja, kjer je skušal gojiti podoben slog igre, kot ga poznajo v Kataloniji. Nazadnje je bil trener matičnega Newell's Old Boys, s katerim je osvojil prvenstvo, poslovil pa se je po prezgodnjem izpadu v pokalu Libertadores. Medtem ko je v domovini preživljal poletni dopust, ga je presenetil klic iz Barcelone, pri katerem je bil v vlogi posrednika kar paragvajski predsednik Horacio Cartes. Martino je v zadnjem intervjuju za argentinski TN razložil, da je predsednika Barce Sandra Rosella spoznal pred leti, ko ju je Cartes povabil k sebi na večerjo. »Ker Rosell ni imel moje telefonske številke, jo je poiskal pri Cartesu. Potem se je vse skupaj začelo hitro odvijati. Bil sem presenečen, saj si nisem predstavljal, da bom čez noč postal trener tako velikega kluba, kot je Barcelona,« je dejal Martino, ki svoji ženi sprva sploh ni zaupal, kaj se pripravlja v zakulisju.

Marca: Radodaren in ljubezniv

Mnenja strokovnjakov, kaj lahko Argentinec stori na klopi španskih prvakov, so deljena. Legenda kluba Johan Cruyff se še ni natančno opredelil. Rekel je le, da je Martino zanj popolnoma nepoznan trener. Znani športni časopisi v deželi svetovnih in evropskih nogometnih prvakov so bili o njem v zadnjem tednu polni analitičnih zgodb. Raziskovali so podrobnosti iz življenja Argentinca, o njegovi nogometni filozofiji, prednostih in pomanjkljivostih... Katalonski Mundo Deportivo je zapisal, da Martino ne bo pretirano spreminjal sloga igre, da pa se obeta nekaj kozmetičnih popravkov, predvsem pri branjenju svojih vrat, ko bo imel nasprotnik na voljo prosti strel ali udarec iz kota, kar je bila v zadnjih letih vidna pomanjkljivost Barcelone. Madridska Marca je zapisala, da je Gerardo Martino izobražen človek z občutkom za ljudi. »Medsebojne odnose gradi na spoštovanju in odkritosti. Je ljubezniv in radodaren,« so dodali.

Martino zase pravi, da je velik ljubitelj nekdanjega trenerja Barcelone Pepa Guardiole in da obožuje vsa njegova prizadevanja in uspehe s klubom. »Pepovo Barco si enostavno moral občudovati. Resnično so igrali po mojem okusu. Umetnost je, da ima moštvo žogo toliko časa v posesti in izvede toliko natančnih podaj. Moja prva naloga v tej sijajni ekipi bo spoznati igralce in z njimi vzpostaviti odkrit odnos. Najprej želim preveriti, ali so osredotočeni in pripravljeni na zmagovanje. Če bo tako, sem prepričan, da je pred nami uspešno obdobje,« je med drugim razložil na svoji prvi tiskovni konferenci ob podpisu dveletne pogodbe z Barcelono.