Maribor je letos po 15 letih znova zaigral v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju, ligi prvakov. Vijoličasti so v sezono krenili uspešno, iztržili remi proti Schalkeju v gosteh in tako osvojili prvo točko, remi so nato ponovili še proti Sportingu in Chelseaju doma, medtem ko so v gosteh pri Londončanih in Portugalcih vknjižili poraza. Končni izkupiček so tako tri točke in zelo dober vtis, mariborska ekipa pa je bila vse do zadnjega kroga še v igri za igranje v izločilnih bojih evropske lige.

»Nismo razočarani«

V štajerskem taboru so zato upravičeno zadovoljni. Zaigrali so v tekmovanju najvišje ravni, z vsemi tremi konkurenti tudi osvojili točke, na zadnji tekmi pa niso več premogli potrebne energije za zmago. "Nismo razočarani, saj moramo vzeti zgodbo kot celoto. Liga prvakov je za nas nekaj posebnega po 15 letih, pa čeprav se ta zadnja tekmah ni izšla po naših željah. Zmagala je bolj sveža ekipa, čestitam Schalkeju, lahko pa rečem in poudarim, vsa čast naši ekipi in strokovnemu vodstvu, saj smo v teh šestih mesecih naredili veliko stvari," je bil po sinočnji tekmi optimističen športni direktor Zlatko Zahović.

"Moštvo je naredilo vse, kar je bilo v njegovi moči, to je nogomet, ne glede na vse, so vtisi fantastični. Remizirali smo z vsemi tremi ekipami, jim bili konkurenčni, v tem času si res težko še zamišljam kaj več. Fantje so odigrali odlično tekmo, po vseh svojih najboljših zmožnostih. Dvoboj bi se lahko obrnil v eno ali drugo smer, lahko bi zmagali tudi mi, a imamo v nogah 15 tekem več kot oni, to se mora nekje poznati. A vendar ob tem lahko le čestitam Schalkeju," je povedal Zahović.

Mariboru manjka 100 milijonov

Razlika do konkurentov leži po njegovem mnenju tudi v finančnih vložkih, Schalke velja za enega najbogatejših klubov stare celine. "Preprosto, Mariboru manjka 100 milijonov. Schalke ima 108 milijonov evrov za plače nogometašev, mi dva. To je edina razlika," je v šali dejal Zahović, ki pa ostaja na realnih tleh. "Ni realno, da bo ta razlika padla v blagajno, je pa realno, da še naprej vlagamo v strokovno vodstvo, v mlade ... Imeti moramo srce in ambicije, to je naša pot, ki nas pelje naprej. Če prištejem še to fantastično publiko, je to prava pot," je povedal nekdanji slovenski reprezentant.

Nekaj dni premora, nato usmeritev v spomladanski del sezone

Zahović tako že zre v prihodnost. Čeprav si bo zdaj privoščil nekaj dni premora, so v klubu že dejavni za spomladanski del prvenstva in novo sezono, kjer znova upajo na igranje med najboljšimi evropskimi ekipami. "Evropa je zdaj za nas končana, a že gledamo naprej. Povem lahko, da smo že podpisali pogodbo z Erikom Janžo, ki velja od naslednjega tekmovalnega leta. Ob tem si želimo dogovor z Domžalami, da bi prišel že januarja in delal z nami, v ekipi pa bo v naslednji sezoni. O odhodih je zaenkrat prehitro govoriti, januarski prestopni rok se še ni začel. Naša želja je delati z mladimi, jih oblikovati, da prinesejo rezultat," je povedal Zahović.

Kot športni direktor pa se še kako dobro zaveda, da bo ogromno odvisno od vloženih sredstev. "Seveda je vse odvisno od finančnega dela. Zavedamo se, da ne bomo imeli proračuna Schalkeja, bomo pa imeli željo in voljo, strokovni kader in zveste navijače. To pa je pot, ki pripelje tudi ligo prvakov," je zaključil Zahović.