Dinamo pa bo moral plačati kazen v višini 65.000 evrov. Uefa je pod drobnogled vzela domačo tekmo proti Šerifu iz Tiraspola ter gostovanje pri dunajski Austrii. Pri Dinamu so že zatrdili, da bodo zoper približno 300 navijačev vložili odškodninske tožbe.

Krovna evropska nogometna organizacija je zagrebški klub kaznovala zaradi navijaških vzklikov in žaljivk s tribun, katerih tarča je bil sporni izvršni predsednik Zdravko Mamić.

"Kaznovani smo bili zaradi navijaških vzklikov 'Mamić cigan, odidi iz svetega kluba'. Gre za žalitev, za katero je Uefa presodila, da temelji na rasizmu. Kot veste, Uefa izvaja politiko nične tolerance do rasizma. Gre za drastično kazen, ki pa bi lahko bila še hujša, saj so nam upoštevali olajševalne okoliščine, ko nas je delegat pohvalil za organizacijo tekme proti Černomorcu in dobro vedenje dela navijaške skupine na Dunaju, ki je bila pod našo odgovornostjo," je na današnji novinarski konferenci dejal glavni direktor Dinama Tomislav Svetina.

Zagrebško okrožno sodišče je sicer prav v teh dneh potrdilo obtožnico zoper Mamića, ki je marca izrekel kar nekaj krepkih na račun hrvaškega ministra Željka Jovanovića, ki je srbske narodnosti, v vladi premiera Zorana Milanovića pa je zadolžen za resor znanosti, izobraževanja in športa.

Obtožnica je tako postala pravnomočna, hrvaško državno tožilstvo pa Mamiću očita sovražni govor, da je z žalitvami na račun ministrovega srbskega porekla storil kaznivo dejanje javnega razpihovanja nasilja in na narodnosti temelječega sovraštva do pripadnikov srbske narodnosti na Hrvaškem.

"Ali si lahko predstavljate človeka, ki je Srb, ki ni nikoli delal v izobraževanju in športu, razen tega, da je bil dvigalec uteži, da je postal minister tako pomembnega resorja," je Mamić izjavil v spornem pogovoru za zagrebški radio Soundset Plavi in sprožil val ogorčenja. Jovanoviću je pripisal, da sovraži vse, kar se začne z besedo "hrvaško" ter da je "žalitev za hrvaško pamet". Mamića so po izpadu aretirali, po celodnevnem zaslišanju pa izpustili na prostost. Za beograjske medije se je kasneje sicer opravičil "vsem Srbom, ki so se zaradi njegovih besed čutili užaljene", ob tem pa je še dodal, da "ima v Srbiji več prijateljev, kot celotna hrvaška vlada skupaj".