Natanko v soboto bo navijaška skupina Viole praznovala 25-letnico svojega obstoja, kar so glavni navijači Maribora poudarili tudi sinoči na obračunu proti Maccabiju. In darilo za svojo zvestobo so dobili prav v zadnji sekundi tekme, ko je Damjan Bohar zadel z glavo. Ljudski vrt je slavil, Maribor pa odhaja z lepo prednostjo na povratni obračun. Ta bo v torek na Cipru, kjer Izraelci zaradi vojnih razmer v domovini do nadaljnjega igrajo domače tekme.

Več kot deset minut so sicer potrebovali Mariborčani, da so sestavili prvi resen napad. Morda tudi zato, ker so nogometaši Maccabija v svoji rumeni opravi spominjali na igralce Maribora, ko ti igrajo v gosteh. Malce slabši poznavalci bi tako kaj zlahka lahko zmotno mislili, da v rumenem igra Maribor, ki na krilih domače publike juriša proti hitremu zadetku. Toda ni, saj so vse vajeti hipoma prevzeli nogometaši izraelskega prvaka. Hitro si bili blizu zadetka, ko je iz sprva nenevarne akcije spretno z glavo streljal Zahavi, toda visokoraslemu Handanoviću na vratih Maribora je žogo uspelo odbiti v kot. Po kopici napačnih podaj in izgubljenih žog so znake prebujenja počasi začeli kazati tudi Mariborčani. Skupaj so spravili nekaj nevarnih akcij, ko so prišli do zaključnega strela, toda Vršič, Mandy, Filipović in Bohar so bili nenatančni ali pa so poskusili iz neugodnega položaja. Kljub temu je bil to slab polčas, brez pravega ritma, kot da bi ekipi igrali v hudi vročini, čeprav bi bile razmere za nogomet težko boljše.

Bistveno boljši nogomet je ponudil drugi polčas. Pri Mariboru so vse akcije iskale Mendyja, ki je s hrbtom proti golu lovil visoke podaje, nato pa žogo spuščal proti svojim bolj gibljivim soigralcem. Svojo osnovno nalogo je francoski napadalec uspešno opravljal, toda kot da bi pri ruvanju z izraelskimi branilci izgubil preveč moči, je Mendy delal številne napake pri vseh drugih nalogah. Nič čudnega, da je bil kot prvi zamenjan v štajerski zasedbi. Nadomestil ga je legendarni Tavares, ki je s svojim vstopom dal jasen signal – Maribor gre po gol. Nevarne akcije in streli so se vrstili, toda ravno v času največje premoči Maribora je Maccabi udaril iz protinapada. Večino posla je opravil Tal Ben Haim (soimenjak bolj slavnega rojaka, ki je nekoč igral za Chelsea in Manchester City), ki je podal proti Ben Basatu, a zadetek gostov je pravočasno preprečil Šuler.

Ritem igre Maccabija je padel tudi po zaslugi menjave Nigerijca Igiebora, ki po prihodu v nov klub preprosto še nima dovolj moči za vseh 90 minut. Nič čudnega, saj gre za nogometaša, ki vseskozi igra v visokem ritmu in z veliko energije. Nedvomno je bil najboljši igralec v Ljudskem vrtu, preden se je v 58. minuti zaradi krčev usedel na tla. Trener Maribora Šimundža je skušal vnesti v svojo ekipo nov impulz, ko je v igro poslal novinca Sallalicha, zadetek pa je dočakal prav v zadnji sekundi sodnikovega podaljška. Ljudski vrt je slavil že nekaj trenutkov prej, ko se je žoga po zvitem strelu Tavaresa kotalila po golovi črti, toda stvari je na svoje mestu v nadaljevanju akcije postavil Damjan Bohar.