Srebrna poroka (beri: skupnih 25 let) je v svetu nogometa nekaj posebnega, toda ne za očeta treh sinov, ki mu je lojalnost tudi zasebno zelo pomembna, saj je z ženo Cathy poročen že 47 let. Kljub zgodbi o uspehu, ki ga veže na klub – pa čeprav je svojo čisto prvo tekmo kot trener izgubil – pa še zdaleč ni rekorder, saj ga po vdanosti prekaša tudi Francoz Guy Roux, ki je med letoma 1961 in 2005 vihtel dirigentsko palico v prvoligašu Auxerru, obema pa jima je skupno, da sta sodelovala z genijem Ericom Cantonajem, ki se je na Otoku kljub rivalstvu med Francozi in Angleži ter statusu porednega dečka vpisal med klubske legende.

Čeprav Sir Alex kot nogometaš kljub za tiste čase rekordnemu prestopu v škotski ligi, ko se je Rangersom leta 1966 pridružil za 65.000 funtov, ni nikoli osvojil česa pomembnega, pa je klubu iz industrijskega in univerzitetnega mesta – ponaša se z največjo univerzo v državi, ki jo obiskuje 30.000 študentov – z izbrano (beri: napadalno) taktiko in še bolje izbranimi nogometaši priboril neverjetnih 38 lovorik, pri čemer velja izpostaviti 13 naslovov državnega in dva naslova evropskega prvaka.

Tisti, ki ga poznajo, sicer vedo povedati, da je strokovno izjemno podkovan, hkrati pa človek, ki zavestno zbuja polemike. Tako je na primer nekdanjega varovanca Gordona Strachana označil kot človeka, ki mu ne gre zaupati, proti Davidu Beckhamu je frustriran po tekmi brcnil čevelj, ki ga je zadel v glavo in ranil, televizijski postaji BBC načrtno ni dajal izjav, potem ko so objavili dokumentarec, s katerim se ni strinjal, zaradi grdih izjav pred tekmami pa se je zapletel v spor s številnimi trenerji. Zaradi neprimernih komentarjev o sodnikih pa je bil redno med tistimi, ki so jih denarno kaznovali. A mu za to ni bilo mar. Njegova zadnja letna pogodba je namreč težka okoli 10 milijonov evrov, njegovo premoženje pa ocenjujejo na še petkrat več.

Toda zgodba o Fergusonu je lahko poučna tudi za Slovenijo in našo nogometno ligo. Slabo plačani trenerji praviloma na stolčku ne zdržijo dolgo, saj uprave klubov od njih zahtevajo takojšnje izide, nihče pa ne gleda dolgoročno. Svetla izjema je najboljši in najbolj urejen klub Maribor, ki ga Darko Milanič uspešno vodi zadnjih pet let.